BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Bronza za „leptira bez krila“ u Italiji

Ismail Zulfić

Ismail Zulfić osvojio je bronzanu medalju na paraplivačkom mitingu Svjetske serije održanom od 9. do 12. marta u italijanskom gradu Linjanu.

Iako je “leptira bez krila” bio uvjerljivo najmlađi učesnik, to ga nije spriječilo da u izuzetno jakoj konkurenciji izbori nastup u seniorskom A finalu u kojem je sa rezultatom 46:53 osvojio izvrsno osmo mjesto u disciplini delfin, te juniorsko finale na 50 metara delfin gdje mu je pripala historijska bronza za Bosnu i Hercegovinu.

Na Svjetskoj seriji u paraplivanju učestvovalo je više od 420 takmičara, sa četiri kontinenta i iz 43 zemlje svijeta, a reprezentaciju Bosne i Hercegovine, predvođenu selektorom i klupskim trenerom Plivačkog kluba SPID Amelom Kapom, uz dvanaestogodišnjeg Ismaila Zulfića činio je i Ismail Barlov.

“Glavni cilj ovog takmičenja za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je bila međunarodna klasifikacija našeg Ismaila Zulfića koju je uspješno prošao te dobio međunarodnu oznaku S5. Naša dva plivača u Italiji su nastupila u 12 disciplina – po šest obojica, te uspjeli oboriti isto toliko ličnih rekorda. Popravili su svoja vremena za više od pet sekundi po disciplini što je veliki rezultat, te tako se približiti našem cilju koji dugoročno znači nastup na Paraolimpijskim igrama”, rekao je Kapo.

Medalja iz Linjana označava jedan od najvećih podviga bosanskohercegovačkog plivanja u historiji.

“Na mitingu Svjetske serije u Linjanu nastupili su praktično svi najbolji paraplivači današnjice. Naši reprezentativci su svojim rezultatima, a posebno ako gledamo njihove godine, pokazali da su u samom svjetskom vrhu i da najbolje od njih tek trebamo očekivati. Veliku zahvalnost za sve postignuto svakako, odnosno na podršci dugujemo Paraolimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine i kompaniji BH Telecom”, istakao je Kapo.

 

Izvor: Radiosarajevo.ba

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT