BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Salate u zimskom periodu

turšija prva

Žene iz ruralnih područja uz ukusna jela pripremaju mnogobrojne zanimljive priloge kojima obogaćuju trpezu, ali i štite imunitet tokom hladnih zimskih dana. Mnoga domaćinstva s koljena na koljeno prenose tradicionalnu recepturu za pravljenje ajvara, zimnice, kiselih krastavaca, turšije, cvekle, kiselog kupusa i kiselog paradajza.

Kiseli kupus

Osim što su ova zanimljiva jela izvrsnog ukusa, ona imaju i mnoga ljekovita svojstva. Na primjer, kiseli kupus je bogat vitaminom C. Rasol jača imunitet i čisti kožu, a koristi se i kao prirodni lijek za visok pritisak, za liječenje astme, reume i čira na želucu.

Najjednostavniji recept kaže da kilogram soli ide na 30 kilograma kupusa. Prema tom receptu potrebna je i pamučna krpa, te kamen ili tegla zapremije 1,5l.

Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati križić na korijenu i slagati u bure. Nekoliko glavica kupusa presjeći na četvrtine i polovine i ugurati ih između cijelih glavica kako bi čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Vodu treba dolijevati po potrebi kako glavice kupusa ne bi bile izvan vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati izvana.

Turšija

Prema jednom od recepata za turšiju je potrebno: 1kg mrkve, 1kg zelenog paradajza, 1kg zelenog karfiola, 1kg mrkve i 1 glavica kupusa.

Postupak:

Jedan dio paprika isjeći, a neke ostaviti čitave. Paradajz se ubacuje čitav, dok se karfiol i kupus izrežu. Zatim se reda povrće – najprije glavice kupusa, a onda jedno po jedno povrće. Malo se posoli i sve tako redom dok se ne napuni posuda. Ostavi se dan-dva da odstoji, a onda se posoli i izmiješa. Stavi se drveni kapak i preko kamen da pritisne povrće.

Salata od cvekle i mrkve

 

Ova vitaminska salata od davnina se koristi u narodnoj medicini. Cvekla se izreže na ploške, a zatim i mrkva. Pored toga napravi se smjesa sa domaćim sirćetom, šećerom i soli (1l sirćeta, 4l vode, 2 fildžana soli i 1 šećera). Tom mješavinom se zalije povrće i zatvori u tegle koje se pasterizuju u mlakoj vodi i prokuhaju u šerpi. Ako želite da povrće bude malo mekše, onda kuhajte duže, ako ne, onda kuhajte 7-10 minuta. Na kraju ostavite da se ohladi u vodi.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT