BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Lijep prizor u Odžaku: Katolici i muslimani skupa obilježili Veliki petak i noć ramazana

Odžak ramazan veliki petak

Na šetalištu u blizini Trga Bosne i Hercegovine u Odžaku upriličen je zajednički iftar za sve postače muslimane, ali i večera za pripadnike katoličke vjeroispovijesti koji su obilježili Veliki petak u susret blagdanu Uskrsu, saopštava Klix.ba.

Tom prilikom sa odžačkog šetališta su upućene poruke mira i važnosti zajedništva pripadnika svih konfesija.

Prisutne je u ime organizatora pozdravio Zlatko Mujkanović, predsjednik Općinskog vijeća Odžak, istaknuvši da je ovaj grad u Posavini zapravo sredina u kojoj skladno žive i zajednički obilježavaju vjerske blagdane pripadnici svih konfesija.

Ova noć je bila posebna po činjenici da su u njoj obilježena dva posta, odnosno muslimanski u mjesecu ramazanu te katolički na Veliki petak koji predstavlja najtužniji dan u vjerovanju i uvertira je u obilježavanje Uskrsa.

Također, vrijeme iftara tradicionalno je u Odžaku obilježio pucanj topa čiji se zvuk gradom prolama svake ramazanske noći.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT