BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Nagrađeni najbolji učenici osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH

učenici1

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u Mostaru je održana svečana dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2021/2022. godini.

Priznanja za dobro učenje i ostvarene rezultate u znanju i drugim aktivnostima primilo je 59 učenika iz svih deset kantona u Federaciji BiH, 30 osnovaca i 29 srednjoškolaca, kojima su dodijeljene i jednokratne novčane nagrade u iznosu od 600, odnosno 720 KM.

 

Kriteriji za nominaciju

Za nominaciju najboljih učenika bila su zadužena kantonalna ministarstva obrazovanja, i to po tri osnovca i srednjoškolca iz svih kantona osim iz Bosansko-podrinjskog kantona koji je za srednje škole nominovao dva, umjesto, tri učenika.

– Prilikom izbora najboljih učenika spektar kriterija bio je veoma širok, afirmirajući na taj način ne samo obrazovnu, nego i odgojnu ulogu škole. Tako su, osim uspjeha u učenju, razmatrani i ostvareni rezultati na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz različitih nastavnih oblasti, kao i doprinos realizaciji aktivnosti koje razvijaju empatiju, vještine kritičkog mišljenja, inovativnost, kreativnost, poduzetništvo i zdrave životne stilove putem nastavnog, vannastavnog i vanškolskog angažmana učenika – saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

Uspješni mladi ljudi – najveće bogatstvo

Najboljim učenicima nagrade je uručila pomoćnica federalnog ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Nadija Bandić, naglašavajući kako ova manifestacija dijeli radost uspjeha.

– Ovdje je danas snaga Federacije BiH sa onim najljepšim i najdragocjenijim što ima – uspješnim mladim ljudima. Snaga Bosne i Hercegovine je, dakle, na svakom pedlju ove zemlje i svako dijete, bez obzira na porijeklo, pripadnost, okruženje u kojem živi, zaslužuje iste, podsticajne uslove za svoj razvoj, mimo svih političkih trvenja. Staviti dijete, mladog, obrazovanog čovjeka na pijadestal vrijednosti i pomoći mu da razvije svoje sposobnosti, sveta je dužnost i obaveza – istakla je Bandić.

– Dragi učenici, vrednije od novca, važnije od materijalne podrške, neka vam bude saznanje da ovo Ministarstvo zna prepoznati značaj ulaganja u mlade ljude kao što ste vi. Danas, ovdje okupljeni, ne možemo drugačije nego da se osjećamo kao lični prijatelji koji se dugo poznaju i koje vežu iste vrijednosti: vjera u zajednički život pod jednim krovom Bosne i Hercegovine i vjera u to da obrazovanje ima moć da transformira nabolje, i pojedinca, i cijelo društvo – poručila je Bandić.

Učenici svjesni vrijednosti znanja

U ime svih nagrađenih učenika, prisutne su pozdravili Ismar Aljukić, učenik Osnovne škole “Brčanska Malta” Tuzla i Antonela Vranješ, učenica Srednje škole “Tin Ujević” Glamoč.

Oni su istakli da im je velika čast primiti nagradu za najbolje učenike u FBiH, koja će ih uvijek podsjećati na to da se svaki trud i rad isplate, te da prave vrijednost, poput znanja, nikada neće iščeznuti.

I školama koje pohađaju nagrađeni učenici također su dodijeljena priznanja, i to za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentovanih učenika ka putevima utemeljenim na znanju. Tako je priznanja primilo ukupno 56 osnovnih i srednjih škola.

Ovu svečanost je upotpunio nastup učenika Glazbene škole “Ivana pl. Zajca” iz Mostara. Nastupili su Tamara Aničić, na violini, i Jan Prusac, na violončelu.

Popis nagrađenih učenika možete pogledati OVDJE

Popis nagrađenih škola možete pogledati OVDJE


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT