BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Sarajevski ćevap dobija oznaku geografskog porijekla

Karić sarajevski ćevap

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine održao je juče u Sarajevu sastanak sa Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajeva.

Na sastanku je razgovarano o procesu registracije oznake geografskog porijekla “Sarajevskog ćevapa” koja se provodi uz podršku Grada Sarajeva.

Nosilac aktivnosti registracije oznake geografskog porijekla “Sarajevskog ćevapa” je Udruženje sarajevskih ćevabdžija.

Postupak registracije oznake geografskog porijekla, shodno odredbama Pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode, pokreće se zahtjevom koji se podnosi Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, a nakon registracije oznake geografskog porijekla na nivou Bosne i Hercegovine postoji mogućnost registracije oznake i na nivou Evropske unije.

Prehrambeni proizvodi koji nose jednu od registrovanih oznaka na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije.

Registrovana oznaka omogućava povećanje prepoznatljivosti proizvoda, te doprinosi sprječavanju neovlaštenog korištenja registrovanog imena.

“Sarajevski ćevap” je jedan od najznačajnijih i najpoznatijih specijaliteta u Bosni i Hercegovini, koji je također poznat u regionu, ali i u svijetu.

Predstavlja neizostavan dio sarajevske kuhinje i turističke ponude.

U 2021. godini “Taste Atlas” je “Sarajevske ćevape” svrstao na deseto mjesto top 100 najboljih jela na svijetu.

Više informacija o značaju i proceduri registracije oznaka porijekla, geografskog porijekla i garantovano tradicionalnog specijaliteta možete pročitati ovdje. 

 

Izvor: Akta.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT