BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Tomislav Cvitanušić osvojio vrh svijeta - Mount Everest

tomislav-cvitanusic

Bosanskohercegovački alpinist Tomislav Cvitanušić osvojio je Mount Everest, najviši svjetski vrh koji se nalazi se na planinskom lancu Himalaja u Nepalu s nadmorskom visinom od 8.848 metara. Zvanična potvrda da se zastava Bosne i Hercegovine vihori na vrhu Mount Everesta stigla je od Tomislavovog mentora, poznatog sarajevskog alpiniste Muhameda Gafića koji našeg alpinistu prati putem satelitskog sata.

Gafić je na Facebooku napisao: „Zastava Bosne i Hercegovine je na vrhu Mount Everesta! Tomo je poslao poruku: U 08:21 ujutro po lokalnom vremenu pristupili na vrh. Upravo se vratili u C4. Spojili se na nove boce kisika. Za dva dana kada dodjem u bazni sve vas zovem.'Čitavu noć se Tomo penjao. Jutro je bilo da se uvjeri da je na vrhu Everesta. Koliko mu je bilo teško – zna samo on. Ušao je u “death zonu” l preživio i planina ga je nagradila. Dnevno svjetlo mu je trebalo da se vrati, jer je vrh pola puta, a silazak zna biti opasniji. Sad je u šatoru, na sigurnom, na 8000 m. Sutra će se spuštati niz Lhotse-ovu stijenu na drugi visinski kamp – C2 na 6500 m., a prekosutra, po noći, jer mraz drži serake da se ne obruše na alpiniste, u Bazu. A tamo ima internet!“

Tomislavu i njegovoj ekipu želimo sreću sa povratkom u bazni kamp koji je također veoma zahtjevan i opasan.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT