BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

U Zenici održano Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u robotici

Olimpijada robotika

Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici, zajedno sa domaćim i stranim partnerima, u petak je u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ bio domaćin Državnog prvenstva u robotici za osnovce i srednjoškolce – Zenica 2023.

Pobjednici sa tog nacionalnog takmičenja predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Svjetskoj olimpijadi u Panami, koja će biti održana u novembru ove godine.

Učesnike i goste pozdravila je i premijerka Vlade Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić koja je izrazila ponos i sreću, jer je „svjesna važnosti ovog događaja za našu zemlju“, ali i za naše mlade ljude.

„Robotika, kao disciplina koja spaja tehnologiju, inžinjering i kreativnost, postaje sve važnija u današnjem svijetu. U eri brzog tehnološkog napretka, obrazovanje u robotici postaje neophodno za pripremu mladih ljudi za izazove s kojima će se suočiti u budućnosti. Ova vrsta takmičenja, ne samo da razvija vještine programiranja i rada s robotima, potiče i kritičko razmišljanje, timski rad i rješavanje problema“, poručila je Mehmedić.

Ona je učesnicima poželjela uspjeh, da njihovi „kreativnost i talent zasijaju na ovom prvenstvu“ te da ih ovo takmičenje nadahne da sanjaju velike snove i ostvaruju „ciljeve koji će oblikovati našu budućnost“.

Lani veliki uspjeh bosanskohercegovačkih predstavnika

Koordinator ovog takmičenja za Bosnu i Hercegovinu prof. dr. Malik Čabaravdić napomenuo je kako je na prošlogodišnjem takmičenju u njemačkom Dortmundu ekipa „STEM Junior“ iz Tuzle osvojila 8. mjesto, u konkurenciji 90 ekipa.

„UNZE je po treći put suorganizator Olimpijade u robotici za Bosnu i Hercegovinu, u saradnji sa Univerzitetom EDUTUS iz Budimpešte, uz podršku Grada Zenica i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. U odnosu na prošlu godinu, kada je bilo prijavljeno 18, ove godine imamo prijavljene 24 ekipe, što jasno ukazuje da postoji opravdan interes da se ovoj manifestaciji pridaje puno više pažnje“, poručio je rektor UNZE-a prof. dr. Jusuf Duraković.

Cilj je, dodao je, da se na ovom takmičenju pojave i ekipe iz entiteta Republika Srpska te da preraste i istinski bude državno takmičenje za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Nada se, kaže, da će u dogledno vrijeme uspjeti i u tom cilju.

Pobjednici takmičenja u kategoriji seniora i elementary su ekipe iz Zenice, dok je u kategoriji juniora prvo mjesto osvojila ekipa iz Tuzle.

 

Izvor: Federalna.ba/Fena


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT