BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Najmlađa uzgajivačica bikova u Bosni i Hercegovini

Emina Ćatić

Jedni od najboljih bikova korida širom Bosne i Hercegovine, mezimci su šesnaestogodišnje djevojčice. Emina Ćatić iz Bugojna od malena uzgaja šampione, a bez obzira na snagu i težinu, kaže, oni znaju ko im je gazda, ali i najbolji prijatelj.

Zasluge najboljeg bodača nosi Gareša, veličanstveni u borbi, ali i izvan nje, srednjak crne boje, dominirao je na već nekoliko susreta.

Čelična hrabrost djevojčice oduševljava svakog ko se pojavi na koridi. U rodnom mjestu njeni bikovi su strah i trepet za bilo koga ko im priđe, ali ne i za nju.

„Ne bojim se, ja sam to odgojila, ali treba se uvijek čuvati bika“, mlada uzgajivačica bikova kazala je za Novu BH.

Brat uzgaja golubove, a sestra bikove

Otac je s namjerom starijoj kćerki blago prepustio. Ukrotiti tvrdi karakter ovih silnih životinja nije pošlo za rukom ni njenom bratu.

„I otac mi je ovo nabavio zbog mene da ja to vodam, čuvam i sve. Mislim da mene nije da on to ne bi ni držao. On slabo oko toga.“

Ko bi rekao da u malenoj djevojčici čuči srce junačko, pa je bez obzira na strah starijih ukućana odvažno pristupila tada velikom Garčilu teškom gotovo tonu.

„Imao je tada 4 godine i oko 850 kila, možda i 900, ne znam tačno. Bio je opasan vo. Kad ga pustiš u livadu, hoće da natjera i mog babu i svakoga. Nismo ga uvijek puštali jer nisu smjeli. Ja sam jednom rekla daj da ga ja probam izvesti i njemu brnjicu stavila, tu prvi put, i izvela ga. Ja sam vidjela da taj vo ništa meni neće. Od tad sam ga počela vodati, trenirati i to sve,“ navodi šesnaestogodišnjakinja.

Sa svojim ljubimcima dijeli i suze i smijeh

Na koridi, kaže, svaki pokret prati. Svaki udar odjekne kao grom. Ponekad bi, da može, i ona uletjela da pomogne mejdandžiji. Kaže i zaplače se, ali i nauči na greškama. Posljednji put je zbog poraza plakala prošle godine, ali je sebi rekla da nema više toga jer sve to je dio ovog sporta.

Pravila redanja spreme i snage određena su po kategorijama, a one po kilažama s kojima se opet pravi kompromis. Svog snagatora uzgajivač mora poznavati najbolje, pa ako je sigurna, Emina bi svoje pustila na teže do neke granice.

Dok su još telad, Emina pomno odabira koji volovi će ići u dalji izbor. Genetika i boja najbolji su pokazatelji jakog bodača. Povjerenje se stiče s vremenom, ali, upozorava Emina, samo blagim pristupom ove životinje prihvataju autoritet.

Iako krupni i strašni, bikovi su njeni najbolji drugovi, sa njima pjeva, veseli se, ali i plače. Uvijek je saslušaju i tajnu ne otkrivaju. Zato kada im otvorimo dušu i pokažemo dobrotu, sigurno će uzvratiti zasluženo.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT