BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Bosanskohercegovačke kompanije zapošljavaju žrtve zemljotresa u Turskoj

Ešref Akdemir

Edi, Adis i Tarik, pripadnici GSS Prenj iz Konjica, pronašli su posao u Bosni i Hercegovini žrtvi razornog zemljotresa u Turskoj. Ešref Akdemir prije dva dana doputovao je u Sarajevo.

Odmah po slijetanju na sarajevski aerodrom, dočekala ga je televizija Nova BH, te obavila intervju s njim.

Došao je sam, a troje maloljetne djece i suprugu ostavio u rodnom Dijarbakiru i to u kući koja je djelimično oštećena u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku prije nešto više od mjesec dana. Ešref ističe da je kuća stabilna, te da nije zabrinut jer ne postoji opasnost od obrušavanja, ali porodica mu mnogo nedostaje.

Posao je razlog zbog kojeg je došao u Sarajevo, 3.000 km daleko od svoje porodice. Teška finansijska situacija nagnala ga je da prijatelje iz Gorske službe spašavanja Prenj iz Konjica, koji su nakon zemljotresa boravili u Turskoj, zamoli da mu pomognu pronaći posao. U samo 24 sata nakon što su razglasili da Ešref traži posao javilo se na desetine predstavnika firmi koji su ga željeli zaposliti.

Kaže da će raditi posao mašiniste za jednu domaću građevinsku kompaniju i to za plaću koja je daleko iznad prosječne za naše prilike – 1500 eura, uz smještaj i obrok.

Ova kompanije, koja dugi niz godina radi na izgradnji autoputa na koridoru 5C, po Ešrefa je na aerodrom poslala svog vozača i službeni kombi.

On je sretan i kaže da su Bosanci divni ljudi.

Nakon što je Edi Balić, pripadnik GSS Prenj, na društvenim mrežama oglasio kako je pronađen posao za Ešrefa, počeli su da mu se javljaju i drugi poslodavci koji žele zaposliti druge državljane Turske koji su u razornom zemljotresu ostali bez krova nad glavom.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT