BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Učenici farmacije iz Novog Grada prave prirodnu kozmetiku i imaju svoju školsku apoteku

Ucenici-Novi-Grad

Zbog manjka prakse propisane nastavnim planom, profesorice sa smjera Farmaceutski tehničar u Novom Gradu osmislile su kreativne radionice za svoje učenike koji na zanimljiv način spajaju teoriju sa praksom.

Učenicima druge i treće godine pomenutog smjera u Srednjoškolskom centru “Đuro Radmanović” praksa van škole nije isplanirana nastavnim planom, ali to nije spriječilo njihove profesorice Jovanu Samardžiju i Nikolinu Šašo da organizuju niz kreativnih projekata kako đaci ne bi ostali uskraćeni.

Šašo, koja je profesorica hemije i zadužena za teorijski dio i Samardžija, nastavnica stručnih predmeta farmaceutske grupe, spojile su svoja znanja i osmislile mnoštvo aktivnosti za učenike ovog smjera, među kojima se izdvajaju proizvodnja prirodne kozmetike i projekat “apoteka u školi”.

Učenici uče i zarađuju nova sredstva za praksu

Učenici u školskoj laboratoriji tokom prakse prave meleme, losione, šampone, balzame za usne, kreme, masti, eterična ulja i slično, a sve to se može kupiti po pristupačnim cijenama.

Tačnije, cijene su kreirane po sistemu da svako “plati koliko može”, a prihodi se koriste za kupovinu novih sredstava za praksu. Na taj način učenici su motivisani da se više trude i uče na praksi, a rezultati rada vidljivi su u zajedničkoj kasi.

Jovana Samardžija, diplomirani farmaceut, za Mondo kaže da ovakav sistem rada nije samo zanimljiv učenicima, već i njoj kao predavaču.

“Kao nastavnici se trudimo da teorijskim znanjima damo fizičku dimenziju, te ih pretvorimo u proizvode i usluge, koji će njihovim korisnicima popraviti kvalitet života, a tako učenicima pokažemo da su sposobni da djeluju i mijenjaju svijet, ukoliko posjeduju znanja i vještine”.

Apoteka u školi

U nizu aktivnosti, osmišljen je i projekat “Apoteka u školi”, koji traje već nekoliko godina, a učenici se u sklopu ovog vida praktične nastave uče kako da predstave proizvod i komuniciraju sa kupcima/pacijentima.

Ova praksa nije isplanirana planom i programom, već je Samardžija, kao nastavnik stručnih predmeta, odlučila da apoteku organizuje u školi.

Učenici “glume” prave apotekare i već par godina marljivo sakupljaju ambalažu upotrebljivih lijekova, koje koriste ljudi u njihovoj neposrednoj okolini. Pošto su to ambalaže sa uputstvima o lijekovima one im služe kao model za izučavanje i rad.

Marljivi učenici i njihove profesorice ne sjede “skrštenih ruku” već se svakodnevno bore da unaprijede svoja znanja, ali i potrebne vještine. Njihove proizvode možete pronaći na instagram stranici “Školska apoteka”, a kupovinom pomažete praktičnu nastavu.

 

Izvor: Mondo.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT