BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Zimske namirnice i kako ih koristiti

gljive

Iako kasna jesen i zima možda nisu većini omiljeno godišnje doba jer kratki i hladni dani zovu da što više vremena provodimo u kući, bogatstvo sezonskih namirnica nam i to vrijeme može učiniti poticajnim i efikasnim.

Možda je uvriježeno mišljenje kako su proljeće i ljeto doba kada imamo najviše sezonskih namirnica, ali ako malo bolje pogledamo, kasna jesen i zima nam također osiguravaju bogatstvo okusa i bezbrojne mogućnosti za njihovu upotrebu.

Gljive

Kako ulazimo u jesen, sve više i češće nalazimo na gljive. Većina gljiva bogata je svim vitaminima B skupine i njihovom konzumacijom možemo podržati rad imunosnog sistema. Najčešće se uzgajaju šampinjoni koje možemo naći cijele godine, međutim s kišnim i vlažnim vremenom jeseni, šume nam pružaju bezbroj raznih drugih jestivih gljiva poput vrganja, bukovača, lisičarki i jablanovača.

Vrganj se koristi i kao svjež i kao sušen, a iako se najčešće možda koristi u jelima s jajima, izuzetan okus daje supama, varivima i gulašu. Bukovače se također mogu sušiti, a u jelima su odlične kao umaci, supe ili pohovane. Zbog karakteristično velikog klobuka, često se koriste u obliku „odrezaka“ kao zamjena za meso. Lisičarka ima nešto slađi okus od drugih gljiva pa je odlična kao punjenje za slane palačinke ili pak umake od gljiva. Jablanovača ima orašasti okus sličan lješnjaku i odlična je u klasičnim jesenskim jelima – varivima i gulašima.

Bundeva

Ulaskom u oktobar obično se na tržnicama počinju pojavljivati različite vrste bundeva. Iako ih ima zaista raznih vrsta, nekako kod nas su najpoznatije muškatna (butternut) bundeva, hokkaido i tzv. „klasična“ crvena. Butternut odnosno muškatna bundeva izuzetno je slatka tako da ju je najbolje koristiti u slatkim jelima poput deserata, slastica i pekmeza, ali i supe. Klasična „halloween“ budneva nešto je manje slatka od muškatne, pa se češće koristi u slanim jelima poput variva ili povrtnih umaka. Hokkaido bundeva je „punog“ okusa nalik kestenu pa ju je najbolje koristiti kao pečenu za salate, žitarice (npr. rižoto) ili kao desert.

Kupusnjače

Ubrajaju se u najzdravije povrće, a sreća je da kupusnjača zaista imamo mnoštvo, posebno u zimskim mjesecima. Pojedine znaju biti dosta intenzivnog mirisa zbog spojeva koje sadrže, ali dobro je što u samom okusu jela taj miris više ne dolazi do izražaja. Djeci, ali i nekim odraslima kupusnjače i nisu omiljeno jelo, međutim dobrim načinom pripreme i upotrebe u kuhinji mogu biti izvrsno jelo, i vizualno, i okusom i mirisom. Kupus se najčešće koristi sirov za salatu, ali i za variva i jela s tijestom, a u zimskim mjesecima najčešće se kiseli za sarmu. Prokulice su najukusnije pečene u pećnici poslužene kao prilog ili za salatu, ali i kao sastojak krem supa. Brokula je izvrsna namirnica za povrtne umake za tjesteninu ili njoke ili zapečena u pečnici. Od karfiola se zaista mogu pripremati brojna jela, ali nekako je najbolji za pripremu pirea, suh ili kao pohovan.

 

Preuzeto sa: coolinarka.com


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT