BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Fudbal – preminuo trener svih trenera

Miroslav Ćiro Blažević

Nakon teške bolesti jutros je u Zagrebu u 88. godini života preminuo najpopularniji trener sa prostora bivše Jugoslavije, Miroslav Ćiro Blažević.

Rođen je u Travniku 10.2.1935. godine, a u igračkoj karijeri je igrao za travničko Bratstvo, zagrebačke Dinamo i Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku i švicarski Sion.

Zbog povrede morao je u 31. godini napustiti igračku karijeru, te je od 1966. godine preuzeo svoj prvi klub – Vevey iz Švicarske. Nakon toga trenirao je i: Sion, Lozanu, Rijeku, zagrebački Dinamo, Grashoper, Paok, Prištinu, Nant, Osijek, Muru, Varteks, Hajduk, Neuchatel Xamax, Zagreb, Šangaj, Mes Kerman, Slobodu iz Tuzle i Zadar, koji mu je bio zadnji klub koji trenirao u svojoj bogatoj karijeri u periodu 2014. do 2015. godine.

Trener svih trenera trenirao je reprezentaciju Hrvatske sa kojem je bio treći u svijetu 1998. godine u Francuskoj, te Kinu i zemlju rođenja Bosnu i Hercegovinu u periodu od 2008. do 2009. godine.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT