BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Pet zaštićenih bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda

visočka pečenica

Bosna i Hercegovina ima pet prehrambenih proizvoda zaštićenih oznakama porijekla i oznakama geografskog porijekla, a identifikovana su još 63 koja imaju ogroman potencijal da postanu zaštićeni proizvodi, navedeno je u studiji Tradicionalni prehrambeni proizvodi Bosne i Hercegovine i potencijal geografskih oznaka.

Riječ je o livanjskom siru, nevesinjskom krompiru, visočkoj pečenici, livanjskom izvornom siru i drvarskom mućenom pekmezu od drenjina, navedeno je u ovoj studiji, koju su izradili Organizacija UN-a za prehranu i poljoprivredu i Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine uz podršku projekta USAID turizam.

Višestruke koristi od zaštite proizvoda

Studija je plod rada stručnog tima u saradnji sa proizvođačima tradicionalnih proizvoda, kao i predstavnicima nadležnih organa i lokalnim stručnjacima

Certifikovanje i zaštita proizvoda u Bosni i Hercegovini po sistemu geografske oznake povećavaju njihovu vrijednost i promovišu jedinstveni kvalitet potrošačima širom svijeta, saopšteno je iz USAID turizam projekta.

Osim toga, povećanje broja zaštićenih proizvoda dovodi do unapređenja poljoprivrednog sektora, kvaliteta proizvoda i ekonomskog jačanja kroz plasman proizvoda u sektoru turizma.

Mnogi proizvodi s potencijalom za zaštitu

Autori studije su dokazali da Bosna i Hercegovina, zbog posebnosti geografskog položaja, prirodnih i klimatskih uslova, kao i bogate kulture i tradicije, ima raznoliku ponudu tradicionalnih proizvoda s potencijalom za zaštitu geografskim oznakama. Direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Džemil Hajrić ističe da se u narednom periodu moraju više iskoristiti mogućnosti koje imamo.

Proizvodi sa potencijalom da budu zaštićeni identifikovani u studiji su: ćevap, visočki sudžuk, hercegovački pršut, visočka ovčija stelja, visočka pečena janjetina, visočka kaurma, krajiški pršut/pastrma od goveđeg mesa, visočki prijan, hercegovačka suha jarčetina, krajiški sudžuk od goveđeg mesa, sir trapist Marija Zvijezda, hercegovački sir iz mijeha, sir torotan, vlašićki/travnički sir, kupreški sir, majevički dimljeni sir Zarac, hercegovački škripavac, janjska pletenica, blatnički sir, repovački sir, krajiški sir, kalenderovački sir, zarica, krajiški polutvrdi sir, hercegovački med, kestenov med Cazinske krajine, kostajnički kestenov med.

Da budu zaštićeni potencijal, imaju i romanijski skorup-kajmak, gatački kajmak iz mješine, petrovačka basa-pomješa, janjski kajmak, hercegovačko ekstra djevičansko maslinovo ulje, bundevino ulje, semberski kupus, hercegovačka suha smokva, hercegovačka trešnja, grah poljak, raštan/raštika, hercegovački šipak/nar, rogatički krompir, glamočki krompir, hercegovački ćupter, pekmez od smokve, fojnički krompir, paradajz iz Buturović polja, pekmez od jabuka, suha šljiva, krnjinska jagoda, kukuruz stodanjak, sok od jabuke, krompir poluranka, kesten, neumske školjke kamenice, neretvanska mekousna pastrmka, mušule, pastrmka glavatica, žalfija/kadulja, narodni čaj, kiseljačka pogačica, glamočki integralni hljeb, tarhana, omač i cicvara.

 

Izvor: Oslobođenje.ba

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT