BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

U FBiH instalisano 888 solarnih elektrana, EU ulaže značajna sredstva u obnovljive izvore

solarni panel

“U Federaciji Bosne i Hercegovine, zaključno sa 2023. godinom instalisano je 888 solarnih elektrana ukupne instalisane snage 79.019 kW (kilovata), 70 malih hidroelektrana ukupne instalisane snage 75.130 kW, devet vjetroelektrana ukupne instalisane snage 135.000 kW i četiri elektrane na biogas instalisane snage 600 kW”, potvrđeno je za Fenu iz Regulatorne komisije za energiju u FBiH- FERK.

Prema informacijama kojima raspolaže Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI) kao i zvaničnom izvještaju upućenom prema sekretarijatu EnZ, Bosna i Hercegovina/Federacija Bosne i Hercegovine je ispunila cilj od proizvodnje 40 posto energije iz obnovljivih izvora energije.

Iz tog ministarstva navode kako najviše obnovljive energije koristimo iz drvne biomase za grijanje, a što se tiče proizvodnje električne energije najviše koristimo električnu energiju dobivenu iz hidroelektrana.

“U Federaciji se trenutno provodi više projekata iz obnovljivih izvora energije. Ovo ministarstvo izdaje energetsku dozvolu za projekte instalisane snage iznad 1 MW koja predstavlja upravni akt koji prethodi izdavanju građevinske dozvole”, istakli su iz FMERI.

Kada su u pitanju sredstva iz EU fondova, za IPU, odnosno budžetsku podršku EU Bosni i Hercegovini namijenjeno je 2 puta po oko 13 miliona KM za mjere energijske efikasnosti u domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima s tim da se, kako navode, neka od namijenjenih sredstava za energijsku efikasnost mogu iskoristiti na primjer i za obnovljivu energiju (npr. solare za mala i srednja preduzeća, ugradnja toplotnih pumpi i drugo).

Obzirom da je Bosna i Hercegovina 21. marta dobila status pregovarača za pristupanje EU, pretpostavka je da će biti puno više fondova na raspolaganju našoj zemlji za ulaganje u obnovljivu energiju.

Iz FMERI kažu kako su u toku aktivnosti na izradi državnog zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije kroz koji će biti definisano uspostavljanje Operatora organizovanog tržišta-berze u Bosni i Hercegovini.

FMERI kroz izradu NECP-a/ECP-a planira da zadovolji svoje potrebe za električnom energijom iz vlastite proizvodnje, naglasili su.

Što se tiče upotrebe, odnosno proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u domaćinstvima, Operator za OIEiEK je u svom planu rada za 2024. godinu planirao sredstva za program o sufinansiranju prosumera iz kategorije domaćinstva u iznosu od oko 4,3 miliona KM.

Donošenjem navedenog programa od strane operatora, a uz prethodnu saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, stvorit će se dodatni uslovi za razvoj prosumerskih postrojenja iz kategorije domaćinstva, naglašavaju iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT