BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

U podnožju Kozare nova oaza za ljubitelje aktivnog turizma, ali i dobrog vina

Kozarska Dubica

Iako još ne spada među turistički najpopularnija odredišta u Bosni i Hercegovini, Kozarska Dubica jedna je od onih općina čiji će prirodni, gastronomski i kulturno-historijski aduti u budućnosti sigurno privlačiti sve veći broj domaćih i stranih gostiju.

Zbog svog geografskog položaja na sjeverozapadu Bosne, uz granicu s Hrvatskom, Kozarska Dubica je podjednako blizu i domaćim i gostima iz Hrvatske, Slovenije, ali i Srbije i drugih zemalja iz našeg šireg okruženja.

Marijana Kotur iz Turističke organizacije Kozarske Dubice za Fena.ba ističe da će u narednom periodu znatno aktivnije raditi na uređenju i promociji turističke ponude, jer je, kao i u mnogim drugim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, turizam prepoznat kao privredna šansa.

„Cilj je da ne budemo usputna stanica za posjetitelje, već da svojom ponudom privučemo goste koji bi tu aktivno provodili dva, tri i više dana. Mi svakako računamo na našu dijasporu, ali i na druge goste. Sigurno je da se ovdje ima što vidjeti i doživjeti, a uz eventualno povezivanje sa susjednim lokalnim zajednicama i turistička ponuda bila bi znatno bogatija“, ističe Kotur.

Aktivni odmor i vjerski turizam

Osim rijeka Save i Une, koje privlači kupače i ribolovce, Kozarska Dubica je već sad atraktivna za ljubitelje aktivnog odmora zbog brojnih pješačkih staza koje kreću iz podnožja Kozare. Jedno od omiljenih polazišta planinara i ljubitelja pješačenja u prirodi je manastir Moštanica, koji je ujedno i centar vjerskog turizma u ovom kraju. Riječ je o jednom od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve na prostoru Bosne i Hercegovine, koji čuva sjećanje na pet stoljeća duge i burne prošlosti. Na granici dva velika carstva sudbina manastira je bila teška – osam puta je paljen i pljačkan pa obnavljan. U njegovoj blizini su grob i spomenik čuvenog hajduka Petra Popovića Pecije.

U Kozarskoj Dubici stoljećima egzistiraju i druge vjerske zajednice, a svojom ljepotom pozornost posjetilaca privlače Gradska džamija Sulejmanija, čiji je harem proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine te Čaršijska džamija – Cerića-bega u središtu grada. Prije deset godina završena je i obnova rimokatoličke crkve Uzvišenja sv. Križa koja također upotpunjava šaroliku vjersku sliku Kozarske Dubice.

Ovo područje je od davnina poznato po izvorima termalnih i mineralnih voda. Danas je na jednom od glavnih izvora smještena specijalizirana ustanova za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“, a u planu je i dodatni razvoj banjskih kapaciteta.

Bogata gastronomska ponuda i smještajni kapaciteti

Kao i cijelo Potkozarje, Dubica se može pohvaliti bogatom gastronomskom ponudom, uključujući seoska gazdinstva u blizini grada. Ono što je posebno zanimljivo je obnova vinogradarstva na području Kozarske Dubice. Iako prostor Bosne generalno, pa i Krajine malo ko vezuje uz vinarstvo, podaci iz vremena austrougarske govore da su upravo na obroncima Kozare bili masovni zasadi vinove loze. Ta se tradicija u kasnijem razdoblju izgubila, a nekoliko porodica je u zadnja dva desetljeća hrabro krenulo u oživljavanje vinogradarstva u Kozarskoj Dubici.

Za razliku od većine manjih gradova i općina u Bosni i Hercegovini, Kozarska Dubica nema problem s hotelskim smještajem. Jedan od najpoznatijih Dubičana, Milan Janković, široj javnosti poznat kao Philip Zepter, odlučio je u svom gradu otvoriti moderan hotel koji je danas dio grupacije Zepter hotela. Na samoj obali Une hotel nudi smještaj i brojne usluge koje Kozarsku Dubicu čine još privlačnijim odredištem za turiste iz Bosne i Hercegovine, susjednih zemalja, ali i ostatka svijeta.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT