BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Bosanac koji je sa samo 18 godina osnovao firmu i napravio pravo poslovno carstvo u SAD-u

Alen Kajdić

“Ukoliko niste spremni na uobičajen rizik, morat ćete se zadovoljiti prosjekom”, napisao je ovo Emanuel James Rohn, američki poduzetnik, autor i motivacijski govornik. A prosjekom se nije zadovoljio Alen Kajdić, koji je zajedno sa svojim ocem Halidom Kajdićem odlučio pokrenuti biznis koji danas vrijedi milione dolara, piše Akta.ba.

Halid i Alen su rođeni u Bosni i Hercegovini, tačnije u Velikoj Kladuši, ali već dugi niz godina žive u Americi i tamo su osnovali prijevozničku i logističku firmu pod nazivom “FR8 Solutions”. Njeno sjedište je u Jacksonville, Florida.

Da je zaista riječ o porodičnom biznisu govori i to da je Alenova majka Nafka Kajdić dala otkaz u firmi u kojoj je radila dugo godina, upravo iz razloga kako bi se priključila timu “FR8 Solutions”, a i Alenova sestra Amra je također uključena u porodični biznis.

Važno je naglasiti da je ova porodica krenula od nule, a mukotrpan rad, bez ikakvih veza, poznanstava i konekcija doveo ih je do uspjeha kojem svjedočimo danas.

“FR8 Solutions je prijevoznička i logistička firma u porodičnom vlasništvu, utemeljena na porodičnim vrijednostima i načelima. Moj otac i ja osnovali smo FR8 Solutions 2013. godine, ali je moja porodica i prije toga bila uključena u transportnu industriju. Prije otvaranja firme moj otac je devet godina radio kao vozač kamiona. Pomogao sam mu u održavanju njegove papirologije, od izračunavanja njegovih IFTA poreza do pomoći u obnovi registracije kamiona i volio sam to raditi”, rekao je Alen Kajdić u izjavi za portal Akta.ba.

Pošteno postupanje prema vozačima i izvrsna usluga

Nakon što se uključio u transportnu industriju, shvatio je da veliki mega prijevoznici uvijek traže načine kako prevariti i iskoristiti vrijedne vozače, poput njegovog oca Halida.

“Od tog sam trenutka znao da moram učiniti nešto da bude bolje. Naša nacija mnogo duguje vozačima kamiona, pa sam im želio omogućiti da zarade novac koji zaslužuju, odnositi se prema njima s poštovanjem koje zaslužuju, a pritom zadovoljiti potrebe kupaca”, kazao je Alen.

Upravo iz tog razloga je zajedno uz pomoć oca osnovao “FR8 Solutions”.

“Naš glavni cilj bio je, i još uvijek jest, kombinirati najbolje od oba svijeta—postupati prema vozačima pošteno i dobro ih plaćati uz pružanje izvrsne usluge”, pojasnio je.

Alen je u ovaj biznis krenuo jako mlad, te je odmah nakon srednje škole odlučio da slijedi svoju viziju i ostvari svoj san.

“FR8 Solutions je započela kao firma za prijevoz kamiona, ali se zatim proširila na brokersku kuću, a potom i radionicu za popravak kamiona i prikolica”, rekao je Alen. Uspješno sarađuju sa mnogim poznatim firmama poput Toyote, Nissana, Bosch-a i mnogih drugih.

“Možemo postati vaš prijevoznik jednim pozivom za sve vaše vremenski kritične potrebe za pošiljkama. Ako nemamo vozilo u blizini vašeg mjesta preuzimanja ili određenu vrstu vozila ili prikolice u našem voznom parku, imamo pristup mreži partnera koji će vam pomoći. Bez obzira na posao, FR8 vam može pomoći, bilo da ga radimo sami ili da vam pomogne jedan od naših partnera”, pojasnio je Alen.

U svom voznom parku posjeduju 60 kamiona i 80 prikolica. Alenov otac Halid je zadužen za vođenje njihove servisne radionice koja se nalazi u Jacksonville i tu vrše popravak i servis kamiona i prikolica.

Svoje poslovanje nedavno su proširili i na Texas, tačnije u grad Laredo gdje su sagradili skladište za uvoz robe iz Mexica.

“Mi uvozimo robu iz Mexica, u tom skladištu je pretovaramo na naše kamione i oni je voze dalje po Americi”, pojasnio je.

Dispečerski centar u Velikoj Kladuši

Porodica Kajdić vrlo često dolazi u Bosnu i Hercegovinu, a u Velikoj Kladuši su otvorili i dispečerski centar koji djeluje u okviru njihove firme “FR8 Solutions” i tamo trenutno radi 13 radnika. Oni vode brigu da svaki vozač sigurno stigne na određenu lokaciju kao i roba koju vozi.

Alen je za kraj naglasio da je “FR8 Solutions” više od same logističke i transportne firme.

“Iza naših usluga, tehnologije i sistema stoji talentirani tim koji istinski daje rezultate i dovodi do uspjeha u svemu što radimo. Naša nacionalna logistička stručnost, napredna tehnologija opskrbnog lanca i prilagođena logistička rješenja pomažu razvijanju i implementiranju pouzdane opskrbe. Jedva čekam vidjeti što nam još budućnost sprema i radujem se budućim saradnjama”, poručio je Alen.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT