BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

“SPID”, prvi paraplivački klub u Bosni i Hercegovini: U vodi smo svi jednaki

paraplivački klub

Plivački klub “SPID” (Sportsko-invalidsko društvo) je prvi paraplivački klub u Bosni i Hercegovini. Osnovan je u novembru 2015. godine u Sarajevu. Treneri sa djecom rade na Olimpijskom bazenu Otoka, ali na treninge dolaze djeca sa invaliditetom iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog prvog i jedinog plivačkog kluba za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini je rehabilitacija, resocijalizacija i inkluzija osoba sa invaliditetom kroz plivanje i vodene sportove, razvoj i unaprjeđenje sporta za osobe sa invaliditetom, podsticanje i promovisanje programa omasovljavanja sportista osoba sa invaliditetom, sve do maksimalnog razvoja njihovih sposobnosti i potencijala.

Jedan od glavnih ciljeva jeste da izvrše uspješnu inkluziju plivača – osoba sa invaliditetom tako što će raditi treninge sa osobama koje nemaju procenat invaliditeta gdje će im dati priliku da dokažu sebi i drugima da mogu biti ravnopravni članovi našeg društva i naše zajednice, što će preventivno djelovati na svaki vid diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Amel Kapo, osnivač i trener prvog paraplivačkog kluba u Bosni i Hercegovini “SPID”, rekao je za portal snagalokalnog.ba da je napravio istraživanje i došao do zaključka da niko u Bosni i Hercegovini ne radi sa osobama sa invaliditetom kada je u pitanju plivanje. Kontaktirao je i Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine koji mu je dao zvaničnu potvrdu toga. Nakon toga je od komiteta dobio poziv da ide u Istanbul na kamp trenera paraplivača, a po povratku je osnovao klub, s tim da je sa početkom rada sačekao da prikupi određena sredstva da bi treninzi za osobe sa invaliditetom bili besplatni.

“Imamo 89 aktivnih članova – osoba sa invaliditetom. To su oni koji svakodnevno dolaze, bez obzira na projekat. Funkcionišemo kroz projekte zahvaljujući kojima kroz Klub prođe više od 200 osoba sa invaliditetom, djeca iz spektra autizma, djeca sa Downovim sindromom, tjelesnim invaliditetom…”, rekao je Kapo.

Problem obrazovnog sistema naše zemlje

Prema riječima osnivača ovog kluba, na fakultetu koji je završio u radu nije imao dodira sa osobama sa invaliditetom. Smatra da je to problem obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini. Međutim, oni su se trudili da prođu obuke i obrazovanje kako bi pomogli ovoj djeci. Učili su i kroz rad, pratili djecu sa različitim invaliditetima i na taj način i oni učili od njih šta je najbolje da urade.

“Najviše se finansiramo kroz projekte. Ali, ja ne želim da ovo bude projekat jer on ima početak i kraj. Ne želimo da ovo ima kraj jer je ogromna potreba. Kada ljekar djetetu preporuči plivanje, preporuči naš Klub, znači da je to jako bitno. Pomažu nam nevladine organizacije, ali i država. Treba ovo sistemski riješiti. Ne možemo ovoj djeci u januaru reći da nema plivanja za njih. Trebaju nam sredstva da pokrijemo troškove koje imamo. Konkretno, sada na bazenu imamo velike troškove”, naveo je Kapo.

Ismail Zulfić

Uz osnivača, Klub ima još pet trenera. Djeca iz ovog Kluba osvajaju i zapažene rezultate na različitim takmičenjima. Jedan od najuspješnijih je svakako Ismail Barlov, rođen 2010. godine sa tjelesnim deformitetima. Radi se o dječaku koji je osvojio četvrto mjesto na 50 metara prsno i sedmo u disciplini 150 metara miksna na Svjetskom seniorskom prvenstvu u paraplivanju u Manchesteru koje je održano ove godine.

Ismail Zulfić je također član “SPID-a”. Rođen je bez gornjih ekstremiteta i sa deformitetom desnog stopala. Dakle, njemu je funkcionalno samo lijevo stopalo.  Od dječaka koji je imao fobiju od vode i koji aktivno koristi samo jednu nogu u plivanju, postao je dječak koji učestvuje na prvenstvima i postiže zapažene rezultate, kao i Barlov.

“SPID” je za ovu djecu više od kluba, on njima znači život, izlazak iz svakodnevnice u kojoj se suočavaju sa različitim izazovima, tu imaju priliku da napreduju i razvijaju se u skladu sa svojim mogućnostima, te da dodatno razvijaju svoje kapacitete.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT