BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Osnovana Unija poslovne zajednice dijaspore Bosne i Hercegovine

Poslovna zajednica dijaspore

Na forumu bosanskohercegovačkih privrednika u dijaspori, koji je 9. decembra održan u Frankfurtu, osnovana je Unija poslovne zajednice dijaspore Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba

Organizator foruma je Bosna International Forum (BIF), organizacija čiji je prvenstveni cilj uspostava preciznog registra i servisa za dijasporu Bosne i Hercegovine.

Kako je saopšteno iz BIF-a, za predsjednika Unije izabran je mladi poduzetnik Hasib Hadžić. Forumu su prisustvovali i bosanskohercegovački konzuli u Njemačkoj i predstavnici svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine.

Kako piše Klix.ba, kao sljedeći korak istakli su formiranje poslovnih zajednica bosanskohercegovačkih privrednika po zemljama Evrope i svijeta, poput već pokrenutih procesa u Sloveniji, Austriji, Danskoj, Švedskoj i Njemačkoj, a u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa i razmjene znanja, informacija, roba i usluga.

Generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, Višnja Lončar,  pohvalila je inicijativu i izrazila interes za organizaciju narednog događaja sa učesnicima iz svih država u kojima se uspostave klasteri poslovne zajednice.

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Minhenu Robert Burić je stava da je ovakva vrsta povezivanja neophodna za izvoz i standardizaciju proizvoda iz Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Mirsad Duratović (SDP) je izdvojio podatak da su ljudi iz dijaspore osnovali tri najveće kompanije u Prijedoru. Predstavnici poslovne zajednice iz Slovenije, Austrije i Njemačke nastavljaju s otvaranjem poslovnih klastera dijaspore i u drugim zemljama, te je određeno nekoliko pravaca djelovanja Unije sa konkretnim ciljevima, saopštili su iz BIF-a.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT