BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Balerine iz Mostara sa takmičenja Ana Pavlova donijele najznačajnije nagrade

Balerine Mostar

Sedmo po redu Internacionalno baletsko takmičenje Ana Pavlova, upriličeno je 18. (online) i od 24. do 26. novembra (uživo) u pozorištu Zeehelden u Haagu (Nizozemska), te se pred respektabilnim žirijem predstavilo oko 90 mladih talenata od 4 do 19 godina, kako bi potvrdili svoje kvalitete i takmičili se za prestižne nagrade.

Škola baleta Balet Mostar Arabesque (BMA) se predstavila sa tri koreografije i osvojila prestižno prvo mjesto u kategoriji pre-competitive classical, sjajno treće mjesto u juniorskoj/srednjoj i fantastično treće mjesto u kategoriji mini solo baleta, objavio je portal mojabih.oslobodjenje.ba.

“Do sada smo u Mostar donosili vrijedne nagrade sa drugih prestižnih natjecanja, ali ove su nam posebno značajne jer je IBC Ana Pavlova ekstenzija Akademije ruskog klasičnog baleta, koju vode vrsni umjetnici baleta, i ako vam oni kažu da naša djeca zavređuju najviše ocjene u domenu klasičnog baleta, bez obzira na neuslove u kojima radimo, onda vam ne preostaje ništa drugo, no da vjerujete u to“, kazala je umjetnička direktorica BMA Arleta Ćehić.

U kategoriji koreografija prvo mjesto su osvojile “Mostarske labudice”, a drugo mjesto “Na lijepom plavom Dunavu”.

Također, Sara Galić je dobila specijalnu diplomu kao najmlađa učesnica i njen ples je odabran za gala večer.

„Koreografija je koncentrisana misao, koja se bavi logikom, prostorom, ravnotežom, dinamičkim parametrima, itd. Po prvi put sam prijavila svoje dvije koreografije, te od istog respektabilnog žirija dobila vrijedno priznanje i prepoznavanje koje mi znači u smislu da je to što sam do sada radila vrijedilo i da sam na dobrom putu. Veoma me obradovalo da su moje dvije koreografije odabrane za završnu ceremoniju gala večeri.“

Mostarska škola baleta dobila je i specijalnu nagradu 50 % popusta stipendije za ljetni intenzivni kurs.

„To je posebna prilika za usavršavanje djece koju nam nude predsjednik i umjetnička direktorica IBC Ana Pavlova. Odlično je i to što možemo birati jednu od nekoliko destinacija u kojima oni rade.“

Inače, na IBC Ana Pavlova učestvovali su učesnici iz Rusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Češke, Meksika, Poljske, Nizozemske, Bosne i Hercegovine itd.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT