BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Ljubljana: Akademiku Mirku Pejanoviću uručeno priznanje za životno djelo

Mesic-i-Pejanovic

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) dodijelio je priznanje za životno djelo potpredsjedniku Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) i nekadašnjem članu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine (1992-1996) akademiku prof. dr. Mirku Pejanoviću.

Priznanje je uručio počasni predsjednik IFIMES-a Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske. Tom prilikom je naglasio ulogu i doprinos akademika Pejanovića u Bosni i Hercegovini u najtežem periodu agresije na tu zemlju i njegovo državotvorno djelovanje kroz jačanje demokratije i razvoj multietničkog društva, objavio je bhdinfodesk.com.

„Pored svoje uloge političara, mogu slobodno reći državnika, akademik Pejanović je kao vrhunski intelektualac doprinio afirmaciji euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine sa ciljem da njegova zemlja postane punopravna članica EU i NATO-a. Sve što je kroz svoj život uradio akademik Pejanović kao uvjereni Europljanin, a još uvjerljiviji i autentičniji Bosanac u najpozitivnijem značenju te riječi treba da bude putokaz sadašnjim i budućim generacijama“, rekao je Mesić.

IFIMES smatra da je potrebno posebno istaknuti ulogu akademika Pejanovića, kao aktivnog sudionika i svjedoka jednog vremena, vjerojatno najtežeg u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Kao član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u ratnom razdoblju dao je neizmjeran doprinos očuvanju te države, njenog historijskog bića kojeg karakterišu multietničnost, multireligioznost i multikulturalnost sa naglaskom da ljudi u Bosni i Hercegovini moraju biti ujedinjeni u svojim različitostima i to akademik Pejanović vidi kao prednost, a ne kao nedostatak Bosne i Hercegovine.

Akademik Mirko Pejanović se zahvalio na priznanju i u svečanom govoru istakao važnost euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine sa ciljem da postane članica EU i NATO-a. Pri tome je važno raditi na ubrzanju procesa euroatlantskih integracija, koji će dovesti do toga da sve države regije Zapadnog Balkana postanu punopravne članice EU. Pojedinačno pred svakom zemljom su domaći zadaci, koje mora izvršiti postizanjem opšteg društvenog konsenzusa i ambijenta na putu pridruživanja EU. Proces saradnje, pomirenja, vladavine prava, razvoj multietničkog društva, njegovanje različitosti, jačanje regionalne saradnje i usvajanje evropskih vrijednosti mogu cijeloj regiji donijeti samo dobro i prosperitet. Zbog toga je važno da osiguramo trajan mir i dugoročnu stabilnost.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT