BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Zlatna nagrada iz Koreje za izum Maje Halilović iz Tuzle „biomaterijal iz organskog otpada: biosvijeća“

Maja Halilović

Dr. Edhem Čustović podijelio je na svom Facebook profilu uspjeh još jedne mlade Bosanke i Hercegovke.

Maja Halilović, biodizajnerica iz Tuzle, osvojila je zlatnu nagradu u Koreji za svoj kreativni izum “biomaterijal iz organskog otpada: biosvijeća”.

Domaćin dodjele nagrada bio je Korejski ured za intelektualnu svojinu (KIPO), a organizovalo ju je Korejsko udruženje žena pronalazača (KWIA)

Korean Intellectual Property Office je ured za patente i zavod za intelektualno vlasništvo Južne Koreje i vuče korijene iz kasnih 1940-ih, ali je osnovan 1977.

Maja je biodizajner, što znači da radi s organskim otpadom i živim jednoćelijskim organizmima kako bi proizvela nove biorazgradive materijale za potrebe dizajna.

Dobitnica je nagrade za inovativnu ideju ženskog poduzetništva i dobitnica Balkan Green Ideas BiH 2022. Izlagala je u Londonu, Ljubljani, Bernu, Kelnu, Beogradu i nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Njen rad je izložen na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera Imm Cologne u Kelnu u sklopu platforme Pure Talents za predstavljanje mladih dizajnera. Ima i radove koji su ušli u uži izbor za nominaciju za najbolji dizajn na Međunarodnom studentskom bijenalu.

2022. godine učestvovala je u programu Evropske prijestolnice kulture, gdje je držala predavanja, radionice, izložbe, te razgovore i diskusije sa umjetnicima, dizajnerima i naučnicima o biodizajnu.

Trenutno drži predavanja o svom istraživačkom radu iz oblasti biodizajna. Održava radionice o proizvodnji biomaterijala, klimatskim promjenama, zelenom pranju, ekologiji, zero waste praksi. Maja također pomaže kompanijama da iskoriste svoj otpad u nove svrhe.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT