BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Neum Underwater Film Festival s dosad najboljom selekcijom filmova

Neum Underwater Film Festival

U petak, 18. avgusta, započeo je treći po redu Neum Underwater Film festival s projekcijama podvodnih filmova autora, koji su oduševili publiku amaterskih i studentskih filmova, koje su se održavale od 17 sati pod nazivom Fest & Val, a nastavljene prikazivanjem filmova finalista, tj. službene selekcije za nagrade, prenosi Večernji.ba.

Brojni inozemni i domaći gosti došli su u Neum uživati u Festivalu,  popratnom programu, festivalskom umrežavanju i radionici Lorenza Moscie iz Italije.

Festival je otvorila Julijana Mikulić Jurković izvršna producentica Neum Underwater Film Festivala riječima:

“Dobro došli na treći Neum underwater film festival. Okupili smo se danas u Neumu kako bismo proslavili vrijednost podvodnog filma koji ima moć prenijeti na nas  emocije autora, pokrenuti razgovore koji nadilaze granice država, što pokazuju autori i žiri koji je ovdje večeras s nama iz Engleske, Francuske, Italije, Hrvatske, Turske, Bosne i Hercegovine…. Umjetnost spaja.“

Goste su pozdravili  i predsjednica Općinskog vijeća Neum Danijela Matić i ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza. Nj.e. Marco Di Ruzza zahvalio se na pozivu  osnivaču festivala Ivi Mikuliću, pozdravio izvrsnost i unikatnost Neum Underwater Film Festivala na svjetskoj karti festivala, te istaknuo saradnju Italije i podršku Ambasade Italije projektima iz kulture u Bosni i Hercegovini.

Prikazani su filmovi sa sve četiri strane svijeta koji prikazuju bogatstva podvodnog svijeta kroz različite oči umjetnika, studenata i amatera. Prikazuju ljubav prema moru, rijekama, jezerima, ronjenju i istraživanju. Dio autora podvodnih filmova je  kroz svoje filmske uratke apelovao na ljudsku svijest vazano za odnos prema moru, rijekama i okruženju.

Pobjednici Neum Underwater Film Festivala 2023

Žiri  u sastavu Mike Frankel SAD, fotograf; Jurica Gašpar HR, glavni urednik Morski.hr; Gareth Bartlett UK, Grand Prix Neum Underwater Film Festivala 2021, ronilac, režiser, vlogger; Ante Džono BiH, ronilac iz Neuma i predsjednik Hrvatskog ronilačkog kluba Neum;  Nikša Kaleb HR, profesionalni ekstremni ronilac, svjetski i olimpijski prvak u rukometu;  Lorenzo Moscia ITA, multimedijalni umjetnik iz Rima;  Marisa Cecchetti ITA, underwater koreografkinja i instruktor ronjenja; Clayton Conn SAD, novinar BBC-a, podvodni snimatelj, pobjednik Neuma 2022 – donijeli su odluku o pobjednicima i to:

– “Polietileno”, film Adriane Michelson (El Salvador) je proglašen najboljim eko filmom festivala.
– Nagrada za najbolju originalnu muziku je otišla filmu iz Mauriciusa „Call from the Ocean“  i to režiseru Luka Doherti Bigara i kompozitoru Vinsent Bertelotu.
– Nagrada za najbolju kameru dobio je film Visit the Thistlegorm“ režisera  Gilles Charvet iz Francuske a glavnu nagradu, Best film award – Grand Prix 2023 osvaja film  „Reminder“  Akina Bagcilara iz Turske

Nagrada publike

Svake godine i publika glasa za najbolji film, a ove godine za samo 3 glasa više, pobijedio je film „Underwater painting“ režiserke Olge Belka. Drugo mjesto publike osvaja Reminder, a treće Schnelbot S57.

U prvom redu su autori

U subotu je Neum Underwater Festival nastavljen filmskom radionicom i prenosom iskustva od strane Lorenzo Moscia iz Italije, na temu „Kako ispričati podvodnu priču“, pobjednika Neum Underwater Film Festivala 2022. godine u kategoriji eko film, koji je prikazao svoj bogati opus fotografija, podvodnih filmova, korištene tehnike i opasnih situacija na snimanjima. Okupljeni autori iz svijeta razmjenuli su svoja iskustva i najbolje prakse.

Neum Underwater Film Festival organizuje Udruženje Standard. Festivalski plavi ambijent i klasična muzika idu skupa, a profesorica cella Jelena Marković Milićević izvela je četiri kratka djela između filmskih projekcija. Audio video produkciju izvršili su Masters media iz Čapljine, a festivalski dizajnerski outfit oblikovao je Antonio Slavujević.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT