BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Završen 29. Sarajevo Film Festival, najvažniji regionalni filmski festival

SFF 23

Završeno je 29. izdanje Sarajevo Film Festivala, a na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo najboljim režiserima i režiserkama, glumcima i glumicama, te ekipama dugometražnih igranih, dokumentarnih, studentskih i kratkih filmova uručene su nagrade Srce Sarajeva.

Voditeljica ceremonije bila je glumica Helena Vuković. Direktor SFF-a Jovan Marjanović je uručio Počasno Srce Sarajeva škotskoj režiserki Lynne Ramsay.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima takmičilo se ukupno 49 filmova.

Najbolji igrani film 29. Sarajevo Film Festivala je “Kos, kos kupina” Elene Naveriani.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa – igrani film, u takmičarski program je uvrstila osam ostvarenja, a tri su bila van konkurencije. U ovo kategoriji takmičili su se i filmovi “Europa”, “Medium”, “Sloboda”, “Kos Kos Kupina”, “La Palisiada”, “Lost Country”, “Tigrica” i “Životinja”, “Čuvari formule”, “Ekskurzija” te serija “Rumi”.

Članovi žirija Takmičarskog programa – igrani film 29. SFF-a bili su: Mia Wasikowska (predsjednica žirija), Zlatko Burić, Danića Ćurčić, Juraj Lerotić i Josh Siegel.

Nagradu Srce Sarajeva za najbolju režiju osvojio je Philip Sotnychenko za “La Palisiadu”.

Najboljim glumcem proglašen je Jovan Ginić za “Lost Country”, a Srce Sarajeva za najbolju glumicu osvojila je Ekaterine Chavleishvili za ulogu u “Kos, kos, kupina”.

Selektorica Rada Šešić je u Takmičarski program za najbolji dokumentarni film ove godine uvrstila 20 filmova. Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarac dobila je Sara Jurinčić (“Valerija”).

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film osvojio je Nemanja Vojinović za “Bottlemen”.

Najbolji kratki film 27. izdanja SFF-a je “27” Flore Anne Bude.

Nagradu za ljudska prava (Human Rights Award), koju obezbjeđuje Vlada Švicarske u okviru Takmičarskog programa – dokumentarni film, otišla je u ruke Kumjani Novakovoj za “Silence of Reason”. Specijalno priznanje žirija u ovoj kategoriji dobio je George Somogyvari, koji je snimio film “Fairy Garden”.

Specijalno priznanje za studentski film dobio je Gavid Gašo (“Niska trava”). Srce Sarajeva za najbolji studentski film osvojila je Anna Gyimes za “Falling”.

U kategoriji Takmičarski program – kratki film se ove godine takmičilo 10 ostvarenja.

Specijalnu nagradu za promovisanje rodne ravnopravnosti dobila je Selma Doborac za film “De Facto”.

Film “Kiss the Future” (“Poljubite budućnost”) režisera Nenada Čičina-Šaina, koji govori o opsadi Sarajeva i koncertu grupe U2, otvorio je ovogodišnje izdanje SFF-a.

 

Izvor: Klix.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT