BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Na listi najljepših prirodnih čuda u Evropi i rijeka koja protječe kroz Bosnu i Hercegovinu

Tara

Portal Euronews pripremio je listu najljepših prirodnih čuda na Starom Kontinentu, uključujući i rijeku koju protiče kroz Bosnu i Hercegovinu.

Ističu da vodene užitke nudi i rijeka Tara koja protječe kroz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Kanjon je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine i najdublji je kanjon u Evropi. Rijeka je dom mnogih divljih životinja i popularna je među splavarima. Kanjon Tare, dug 82 kilometra i mjestimično visok i 1300 metara, svrstava se odmah iza Velikog kanjona rijeke Colorado u SAD-u, a prvi je u Evropi. Ima tok dug 146 kilometara.

Od mnoštva posebnosti Tare važno mjesto zauzimaju njezini bukovi. Huk nekih većih bukova čuje se i na samim rubovima kanjona. Veliki dio kanjona obrastao je pojedinim stablima četinara, a među njima posebno mjesto zauzima crni bor. Tara je 1977. godine uvrštena u program “Čovjek i biosfera” te je zaštićena međunarodno usvojenom konvencijom.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT