BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Bosanski akademski intelekt nagrađen na visokoškolskoj ustanovi Syracuse University, SAD

Durić i Hromadžić

„21. aprila će se održati “One University” svečana nagradna ceremonija na Syracuse University, godišnji događaj u čast članova zajednice Univerziteta u Sirakuzi koji postižu izvrsne akademske rezultate.

Među nagrađenima su i dva bosanskohercegovačka intelektualca, imam Amir Durić i antropolog prof. Azra Hromadžić.

Prof. Azra Hromadžić prima nagradu “Laura J. i L. Douglas Meredith” za izvrnost u nastavi. Ova nagrada je osnovana 1995. godine kako bi se prepoznala i nagradila izvanredna nastava među fakultetima.

Imam Amir Durić prima nagradu “Različitost i inkluzija” koja odaje priznanje pojedincu koji pomaže univerzitetu da postigne akademsku izvrsnost kroz njegovanje raznolike, inkluzivne, pristupačne i pravedne zajednice.

Ko je prof. Azra Hromadžić

Azra Hromadžić je antropologinja kulture s istraživačkim interesima za antropologiju međunarodne politike u kontekstu državotvorstva u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Njena knjiga “Građani prazne nacije: mladi i stvaranje države u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini” (University of Pennsylvania Press) predstavlja etnografsko istraživanje međunarodno usmjerene poslijeratne interventne politike u Bosni i Hercegovini i odgovora lokalnog stanovništva, posebno mladih, na ove političke napore.

Dobitnica je brojnih nagrada za svoj rad koji je usko vezan za Bosnu i Hercegovinu. Hromadžićeva je proljetni semestar 2017. godine provela kao Fulbright stipendistica u Bosni i Hercegovini gdje je vodila istraživanja i predavala na Univerzitetu u Bihaću. Ovo iskustvo ju je nagnalo da započne novi istraživački projekat o politici i pedagogiji vode, političkoj imaginaciji i infrastrukturi u Bosni i Hercegovini.

Ko je Amir Durić

Amir Durić je doktorand društvenih nauka, s iskustvom u vodstvu muslimanske zajednice, i vjeronauke s fokusom na islamske studije i kršćansko-muslimanske odnose. On služi kao redovni imam na Univerzitetu u Sirakuzi i dežurni imam u Crouse Health, NYS Office of Mental Health i Upstate Medical University. Amirov široki istraživački interes fokusira se na uloge vjerskih i društvenih organizacija u preseljavanju imigranata i izbjeglica, vjersko i duhovno suočavanje, te iskustvo muslimanskih studenata u visokom obrazovanju. Njegovo istraživanje disertacije istražuje izazove i prepreke muslimanskih studenata u visokom obrazovanju u Sjedinjenim Državama i njihovu korelaciju s njihovim akademskim učinkom i blagostanjem.“

Prenio je na svojoj Facebook stranici dr. Edhem Čustović, uputio čestitke Azri i Amiru, te kazao kako je ponosan na njih.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT