BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Zajednička izložba četiri slikara iz Bosne i Hercegovine u Oslu: Životne priče ispisane kistom i bojom

Umjetnici BiH Oslo

Zajednička izložba četvoro slikara i slikarki pod nazivom “Slikom da ti kažem” otvorena je u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Oslu.

Ovom prilikom svoje slikarske radove su pokazali Venesa i Tarik Dugalić, Mirsad Ramić i Mili Selimović. Oni su predstavili svoje slike nastale tokom tridesetogodišnjeg boravka u Norveškoj, pa su na taj način obilježili tri decenije od dolaska bosanskohercegovačkih prognanika u ovu skandinavsku zemlju.

Izložbu je, u prisustvu ljubitelja likovne umjetnosti, otvorio Tarik Ljevo, predsjednik Bosanskog kulturnog udruženja “Preporod”, koji je zajedno sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Oslu i organizator ove likovne manifestacije. Prisutne je, u ime Ambasade, pozdravila Jelena Keketović Arifi.

Ovom prilikom, Tarik Ljevo je izrazio zahvalnost ambasadoru Bosne i Hercegovine u Oslu Bakiru Sadoviću i Jeleni Keketović Arifi na mogućnosti korištenja ovog prostora.

„Time bh. ambasada nije samo diplomatski predstavnik, već istovremeno i važno mjesto za predstavljanje bh. kulture u Norveškoj“, poručio je.

Između ostalog, inspirisani i domovinom

Tokom svog govora otvaranja, on je podvukao da se otvara zajednička izložba četiri slikara sa adresom u Østfold oblasti sa bosanskohercegovačkim korjenima što je jasno vidljivo u radovima koji su izloženi.

Tarik i Venesa Dugalić su počeli sa slikanjem kada su prispjeli u Norvešku iz rodnog Mostara. Tarik slika ulje na platnu, a motive pronalazi, pored ostalog, u seoskim motivima. Inspirišu ga impresionisti. Venesa slika motive interijera i portrete.

Još jedan Mostarac je izložio svoje radove – Mili Selimović. Njegova specijalnost je tehnika kolaža, a kao materijal koristi papir. Ovog puta, njegovi motivi su stare fasade Mostara i nekih evropskih gradova. Razumljivo, pošto živi u starom dijelu kaljevskog grada Fredrikstad. A tokom svoje slikarske karijere je koristio i druge tehnike – od slikanja uljem, do grafika i slika na staklu.

Mirsad Ramić, Glamočak, na svojim uljima je pokazao i dio motiva kulturne baštine svog rodnog grada. Inače, inspiraciju dobiva iz slika impresionista, a najviše Claudea Moneta.

Umjetnošću protiv zla

Ovo impresivno izlaganje, kojim se obilježava 30. godišnjica boravka proganika iz Bosne u Hercegovine, je najbolji dokaz da umjetnost liječi sve traume uzrokovane ratnom agresijom i protjerivanjem iz rodnih mjesta. Svi radovi su na velikom umjetničkom nivou čime su autori pokazali da uporan rad donosi dobar rezultat, kao i da je umjetnost utočište protiv svakog zla.

Nakon zvaničnog otvaranja, prisutni su nastavili sa razgledanjem izloženih radova, a i sa susretom i druženjem prijatelja, što je još jedna važna dimenzija ovakvih manifestacija.

Izložba je otovorena do 21. aprila, tako da i oni koji nisu stigli na otvorenje imaju mogućnost da vide izložene umjetničke radove.

 

Izvor: Mojabih.oslobodjenje.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT