BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Bosanskohercegovački naučnik prof. dr. Ervin Sejdić dobio novo priznanje

prof.dr. Ervin Sejdić

Dr. Edhem Čustović na svojoj Facebook stranici objavio je priču o uspjehu još jednog bosanskohercegovačkog naučnika.

Prenosimo je u cjelosti:

„Bosanskohercegovački naučnik, rodjen u Modriči, prof. dr. Ervin Sejdić dobio je novo priznanje! Izabran je u Koledž novih učenjaka, umjetnika i naučnika pri kraljevskom društvu Kanade.

Prof. Sejdić je naučnik s UHN-ovim Centrom za unapređenje neurotehnoloških inovacija u primjeni (CRANIA). On je direktor istraživačke katedre za umjetnu inteligenciju za zdravstvene ishode u Općoj bolnici North York i profesor na Odsjeku za elektrotehniku ​​i računarstvo Edward S. Rogers Sr. Univerziteta u Torontu.

Koledž je multidisciplinarni program za kanadsko intelektualno liderstvo i predstavlja novu generaciju naučnih i umjetničkih lidera u Kanadi.

Članovi Koledža se biraju zato što pokažu visok nivo postignuća u ranoj fazi svoje karijere.

Dr. Sejdić je ovo priznanje dobio za svoje izvanredno liderstvo u razvoju biomedicinskih uređaja i primjeni mašinskog učenja za bolje razumijevanje markera bolesti, posebno kada je u pitanju gutanje i hod.

Istraživanje dr. Sejdića rezultiralo je sa više od 160 radova u časopisima, 40 konferencija i preko 8 miliona dolara sredstava od strane Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), Nacionalne naučne fondacije (NSF), Vijeća za prirodne nauke i inženjerska istraživanja Kanade (NSERC) i industrijskih partnera.

U februaru 2016. godine, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama dodijelio je dr. Sejdiću Predsjedničku nagradu za početak karijere za naučnike i inženjere — najveću čast koju SAD dodjeljuje istraživačima u ranoj karijeri.“

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT