BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

U aprilu ove godine Sarajevo slavi Pesah, Uskrs, Vaskrs, Ramazan i Bajram

Sarajevo multikulturalno

Sarajevo je oduvijek je bilo dom za sve nacije, vjere, rase… Srednjeg roda, kao i dijete, uvijek spremno srdačno da vas dočeka i ponudi ono najbolje od sebe – a to je upravo njegova multikulturalnost, njegove džamije, crkve, katedrale, sinagoge.

U Sarajevu zvono crkve nikada nije smetalo pozivu mujezina, i zaista je tako. To je jedno od rijetkih mjesta na zemaljskoj kugli gdje možete u isto vrijeme čuti crkveno zvono i mujezinov poziv na namaz, a koji se spajaju u jednu savršenu notu koja godi i odgovara svakom sluhu i ukusu. U to se možete uvjeriti kad je podne u Sarajevu.

Jedan je od rijetkih gradova u čijem se centru, u neposrednoj blizini, nalaze bogomolje sve tri velike monoteističke religije: džamija, katolička crkva, pravoslavna crkva i sinagoga, a njegovu ljepotu i toplotu ne mogu vidjeti i osjetiti samo srca napojena mržnjom i nacionalizmom.

Upravo je april 2023. godine vrijeme u kojem Sarajevo slavi svoju unikatnost i ljepotu. Naime, ovog aprila obilježili smo Pesah (najveći jevrejski praznik) i Uskrs (najveća kršćanska svetkovina), ovog vikenda obilježavamo Vaskrs (najveći praznik pravoslavnih vjernika) a do kraja mjeseca u susret nam dolazi i Bajram (najveći praznik muslimana), a april je također i mjesec posta muslimanskih vjernika tokom kojeg se ustežu od hrane i pića od jutra pa sve do mraka.

Na Instagram stranici Jugodron u čijem opisu na profilu stoji “tijelom u dijaspori, srcem u Bosni”, a koju potpisuje i vodi Nino Fazlinović, objavljuju se nostalgični video snimci Sarajeva koji odišu ljubavlju, suživotom, zajedništvom i na koje je nemoguće ostati ravnodušan.

Upravo je jedan takav video bio inspiracija za ovaj tekst koji smo preuzeli sa portala Oslobođenje.ba.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT