BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Nakon više od 30 godina, konji opet oru u selu Sivša

Sivša

Poljoprivredni radovi na njivama nekada su uveliko ovisili o konjima. Danas, kada su oni postali pravi luksuz, rijetkost ih je vidjeti kao i tradicionalno oranje plugom. A, kada ovoj slici dodate i kršnog mladića s košuljom, prslukom i kapicom, mnogi će posumnjati da je riječ o nekoj staroj fotografiji koja je zalutala u 21. vijek.

No, istina je da je ona snimljena prije nekoliko dana u selu Sivša u općini Usora. Naime, novoosnovani bosanskohercegovački modni brend Coolin, čije ime je inspirirano srednjovjekovnim monarhom i pod čijom etiketom se ručno izrađuju (handmade) cipele od vrhunskih koža, tako je započeo još jednu neobičnu i zanimljivu aktivnost.

“Manufakturnom metodom, na mišiće plemenitih konja Sokola i Šare, pripremili smo tlo za sadnju organskoga lana, kojeg ćemo, također manufakturnim metodama, uzgojiti i obraditi i u konačnici otkati u vrhunsko platno, koje će u vidu detalja krasiti našu kolekciju proljeće/ljeto 2024.”, objavili su na svojoj Facebook stranici.

Sofisticiran proces

Radi se o sofisticiranom procesu koji je bio tradicija bosanskohercegovačkih krajeva, a koji je bio neizbježan za izradu odjevnih predmeta vjekovima unatrag. Riječ je o težačkoj metodi dobivanja platna, koja je, dolaskom industrijalizacije, otišla u zaborav.

“Poštujemo nove trendove. I sami smo dio njih. Ali čuvamo i tradiciju i prirodu. Naše cipele su upravo spoj ta dva koncepta”, ističu predstavnici ovog bosanskohercegovačkog brenda.

Tri prijatelja

Coolin cipele se izrađuju isključivo ručnim radom, a njihova ljepota upravo jest potez proste ruke kao odmak od serijskih proizvodnji i neprirodnih materijala.

“U vremenu globalnih trendova, želimo biti svoji i kroz vlastitu priču dati fokus vrijednostima u koje vjerujemo, a to su: čovjek, znanje, priroda”, ističu začetnici ovog brenda, inače tri prijatelja iz Usore koji su pokrenuli zanimljivu poslovnu priču.

“Coolin nisu samo vrhunske cipele. Naša priča ima dušu”, zaključuju svojim motom objavu na Facebook-u.

 

Izvor: Agroklub.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT