BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Kamen temeljac za prvu solarnu elektranu Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini

1681394100-postavljen-kamen-temeljac-za-prvu-fotonaponsku-elektranu-green-vakuf-tesanj

U srijedu, 12. aprila, položen je kamen temeljac za prvu fotonaponsku solarnu elektranu pod okriljem Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Radi se o projektu Rijaseta, Vakufske direkcije Islamske zajednice i Medžlisa Islamske zajednice Tešanj za čiju je realizaciju, prema važećoj zakonskoj regulativi, bilo neophodno osnovati preduzeće, pa je registrovana kompanija “BIZ Invest” d.o.o. Sarajevo koja će u narednom periodu raditi na projektima fotonaponskih elektrana i u drugim medžlisima na području Bosne i Hercegovine.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su predstavnici Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, Vakufske direkcije, muftija zenički, načelnik Općine Tešanj, glavni imam i članovi izvršnog odbora MIZ Tešanj.

Direktor Vakufske direkcije kazao je ovom prilikom kako su još neki projekti sličnog karaktera urađeni na prostoru Doboja i drugih medžlisa, ali da je u Tešnju najranije prikupljena sva potrebna dokumentacija, te je najprije tu postavljen kamen temeljac. Također navodi da će se uskoro postaviti kamen temeljac i u Doboju, a zatim i u drugim medžlisima koji budu prihvatili da se na njihovim prostorima organizuje ovakav jedan vakufski potencijal.

Poseban trenutak za islamsku zajednicu

Fotonaponska elektrana u Tešnju gradi se na vakufskoj parceli koju je uvakufio hadži Mustafa Prnjavorac i koja nije bila perspektivna za poljoprivrednu proizvodnju, niti neke druge namjene.

Zehrudin Kruško, Predsjednik izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, ističe kako smatra da je ovo jedan poseban trenutak za tešanjski medžlis, kao i za Islamsku zajednicu općenito.

Novi pristup iskorištavanja vakufskih potencijala

Muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević navodi da ovim procesom Islamska zajednica postaje manje ovisna o donacijama i članarinama, te postaje investitor za funkcionisanje vjersko-duhovnog života. Dodaje i da ovo smatra putokazom za djelovanje drugih medžlisa.

Iz vakufske direkcije kažu kako se radi o projektu oplemenjivanja vakufa, ističući kako je ovo jedan novi pristup iskorištavanja vakufskih potencijala.

Fotonaponska elektrana se gradi na površini zemljišne parcele, sa odgovarajućim uglom nagiba panela, kako bi se postigla što veća proizvodnja. Sadržavat će 270 modula sa instalisanom snagom od 100 kilovata.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT