BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

UAE ukidaju vize za državljane Bosne i Hercegovine

UAE

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović primili ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Zayeda Al Nahayana, javlja Anadolija.

Domaćini susreta su izrazili zadovoljstvo posjetom ministra Al Nahayana, uz konstataciju da su ukupni bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da predstavljaju čvrstu osnovu za dalji razvoj saradnje. Obostrano su izražena očekivanja da će u narednom periodu doći do unaprjeđenja saradnje dvije zemlje na investicijskom i privrednom planu, naročito u oblasti turizma, energetike, infrastrukture i industrije.

Ministar Nahayan je izrazio interes UAE za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu i regiju, kako bi se ojačala ekonomska saradnja i unaprijedili odnosi sa prijateljskim zemljama. Ovom prilikom, iskazao je spremnost UAE da se učine konkretni koraci ka unaprjeđenju ukupnih bilateralnih odnosa dviju zemalja. U tom kontekstu, Nj.V. ministar Al Nahayan je informisao članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da će u narednom periodu doći do liberalizacije viznog režima za sve državljane Bosne i Hercegovine, kako bi mogli putovati u UAE bez viza.

Na sastanku je bilo riječi o regulisanju ugovornih odnosa između Bosne i Hercegovine i UAE, te potrebi da se što prije okončaju formalno-pravne procedure za zaključivanje sporazuma koji su u proceduri, kako bi došlo do realizovanja konkretnih investicija i povećanja robne razmjene.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su izrazili uvjerenje da će posjeta ministra Al Nahayana dati snažan podstrek za jačanje ukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i UAE i konkretizovanje saradnje na obostrano zadovoljstvo.

U ime predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, sastanku je prisustvovao šef Kabineta Dušan Petrović.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT