BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Farma u Krčevinama radi kô singerica – ključ uspjeha je u ishrani!

mili

Ovo nije priča o još jednoj bosanskohercegovačkoj farmi koja je na granici ekonomske održivosti. Upravo, suprotno! Prohladno je proljetno jutro, a farma u Krčevinama radi kô singerica. Bio je to povod da i ekipa Agroklub Bosna i Hercegovina krene put Viteza gdje je nedavno stiglo i tridesetak junica s “njemačkim pasošem”.

U ovoj, za naše podneblje modernijoj farmi, pridružile su se ostatku simentalskog stada. No, među žuto-bijelim grlima “Farme Euro”, ističe se mlađahno smeđe goveče. Riječ je o Mili, jedinoj junici Brown Swiss pasmine na farmi, koja je s razlogom miljenica svih deset radnika. Zanimljivo je kako je uopće dospjela u Bosnu i Hercegovinu i našla se među stadom od kojeg se naizgled izdvaja samo po boji.

“Mi smo isključivo kupovali simentalke, međutim, Mili jednostavno nije htjela da se odvoji od nas, tako da smo je morali povesti u Bosnu”, kaže dr. vet. med. Amina Kadribašić, voditeljica farme, pojašnjavajući da se sve dogodilo prilikom posljednje nabavke, kada su kupili 32 junice u bavarskom dijelu Njemačke, a već u maju očekuju i prva teljenja.

Prvotelke s 25 l mlijeka na oko 190 dana u laktaciji

Ova, relativno mlada farma, posluje nešto manje od godinu dana i trenutno broji 150 grla. Na muži su 63 krave, koje su prošle godine stigle iz Austrije, a isto toliko je teladi, od čega su 33 muška u tovu. Bave se proizvodnjom kravljeg sirovog mlijeka i tovom junadi.

“Ovdje su isključivo prvotelke, tako da smo u piku laktacije imali oko 27 kg mlijeka, u muznom prosjeku. Trenutno smo na 25 litara s oko 190 dana laktacije”, kaže Kadribašić, otkrivši kako je 80 posto junica steonih, a za 305 dana očekuju više od 7.900 kg mlijeka po kravi.

Svaka krava ima svoj čip i broj ogrlice, tako da se prilikom ulaska u izmuzište očita na koje muzno mjesto dolazi koja krava i pomuzena količina mlijeka automatski povezuje s kravom koja je bila na određenom muznom mjestu.

“Preko čipa pratimo aktivnosti krave: da li jede, koliko preživa, koliko je ležala, da li je u estrusu, treba li pregled, na šta obratiti pažnju, sve je automatski”, pojašnjava voditeljica farme, istakavši da veliku pažnju posvećuju i ishrani goveda.

Dnevni “meni” 19 KM

Dok nas Amina provodi farmom, Halid u mješaoni priprema obrok za goveda, i osim osmijeha dobrodošlice, posvećen svom poslu, nije se mnogo obazirao na našu posjetu. A, kako i bi kad jedna krava ovdje pojede oko 52 kilograma hrane. Njen obrok dnevno košta otprilike oko 19 maraka, a sadrži 70-80 posto kabaste hrane, dok je ostatak precizno izrađeni koncentrovani dio. Ističu kako su samu recepturu povjerili kompaniji “Sano”.

Jedinstveni koncept ishrane

Njihov jedinstveni koncept ishrane, kako napominje, kombinuje iskustvo i stručnost poljoprivrednika, stručnih savjetnika i veterinara u području ishrane životinja, te vodi korak po korak do zdravog rasta. Analiza hrane vrši se prema modelu CNCPS (Cornell University Net Carbohydrate and Protein System).

“Sistem CNCPS je kompleksan način hranidbe mliječnih krava i počiva ne samo na poznavanju količine hranjivih tvari u obroku, nego i na njihovim dinamičkim svojstvima, kao i raspoloživosti u probavnom traktu životinje u pojedinim fazama probave”, pojašnjava savjetnik za hranidbu i dodaje kako primjena nove NIR tehnologije na opisan način omogućava brzo i precizno  određivanje svih potrebnih vrijednosti krmiva koje služi za moderno sastavljanje obroka.

Programirani su preko mobitela, na svakih sat vremena, tako da za ovaj posao ne trebaju radnika. Đubrivo automatski ide u lagunu visine šest metara, a koriste ga za đubrenje zemljišta koje obrađuju. Riječ je o manjoj površini, a s “Farme Euro” se nadaju da će nadležni prepoznati njihova nastojanja o povećanju proizvodnje i omogućiti im zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT