BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

I oni su budućnost Tešnja: Tešanjski osnovci prezentirali radove iz oblasti informatike i robotike

Tešanj učenici

Da li znate da su tešanjski osnovci u stanju osmisliti i napraviti pametna vrata koja se otvaraju šifrom, ili kantu koja automatski podiže poklopac, rampu koja se podiže samo kada neko želi proći, safety bike ili mogućnost bezbjednog elektronoskog parkiranja?

Upravo ove i druge projekte koji se trenutno provode u STEM kabinetu Osnove škole „Huso Hodžić“ u Tešnju, a koji podrazumijevaju primjenu informatike i robotike, prezentirali su učenici ove škole Općinskom načelniku Suadu Huskiću u okviru projekta „I oni su budućnost Tešnja“.

STEM (nauka, tehnika, inžinjering i matematika) je najčešći primjer modela obrazovnog procesa u kojem se koriste različite vrste informacijsko-komunikacijske tehnologije iz više različitih predmeta.

Ambicije za život u Bosni i Hercegovini

Tešanjski osnovci su iskoristili priliku, pa ne samo da su pokazali zavidan nivo znanja iz oblasti informatike, robotike, tehničke kulture i ostalih nastavnih predmeta općenito, već su samouvjereno govorili i o vlastitim planovima. Svi oni žele nastaviti školovanje i završiti fakultete, a spominjala se medicina, grafički dizajn, programiranje, arhitektura, elektrotehnički fakultet. Svi su se već opredijelili za fakultete koje će studirati, a prije toga namjeravaju završiti srednje škole kao što su medicinski tehničar, medresu, gimanziju, elektrotehničku, mašinsku itd. Svi oni, što je najvažnije, svoju budućnost vide u Tešnju i Bosni i Hercegovini.

“Danas sam proveo jako ugodno vrijeme s vama. Čuo sam dosta dobrih ideja od vas. Uvjeren sam da u Tešnju živi jedna generacija mladih koja zna šta hoće i da ćemo u budućnosti imati u Tešnju mnogo uspješnih pojedinaca u različitim oblastima. Čestitam vam na svemu postignutom do sada. Očekujem od vas dobre rezultate u periodu koji je pred nama, na takmičenjima, u vašoj školi, i u nekim drugim oblastima u kojima se budete dokazivali, jer ste vi budućnost Tešnja”, poručio je na kraju ovog razgovora sa tešanjskim osnovcima Općinski načelnik Suad Huskić.

Društvo u kojem je uspjeh normalna stvar

Do sada je u STEM kabinetu razne obuke prošlo oko 300 učenika. Svi oni izrađivali su razne projekte i sticali znanja iz upravljanja microbit-om, Arduinom, upoznali se sa osnovama 3D modeliranja i sa radom 3D štampača, i sve to uz pomoć vrijednih nastavnika Tarika Kantića, Adnana Čamdžića i Harisa Mularifovića. Njihovi radovi već su predstavljeni na takmičenjima iz microbit-a, na Sarajevo Bussines Forumu, kao i na Sajmu privrede u Tešnju.

Opremanje STEM kabineta u OŠ “Huso Hodžić” osim same škole finansijski su podržali Općina Tešanj, Ministarstvo obrazovanja Ze-do kantona, UNDP odnosno Kraljevina Norveške, te BH Telecom.

Projektom “I oni su budućnost Tešnja” Općina predstavlja mlade i uspješne ljude. Cilj je promovirati kako njihova profesionalna i životna postignuća tako i univerzalne vrijednosti. Projektom se želi pokazati da Tešanj kao lokalna zajednica ima svijetlu budućnost u kojem itekako ima mjesta i za mlade i uspješne ljude koji grade jedno društvo u kojem uspjeh nije nikakvo čudo, već pravilo i normalna stvar do koje se dolazi znanjem i zalaganjem.

 

Izvor: Općina-tešanj.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT