BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Na Starom mostu predstavljene tradicionalne nošnje i kulture 30 zemalja svijeta

c60bf0e3-b5b9-4ea8-a24b-501629efb523

Učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru predstavili su tradicionalne nošnje i kulture iz 30 različitih zemalja svijeta na Starom mostu u Mostaru i time pokazali bogatstvo različitosti u sklopu manifestacije “Svijet u jednom gradu”.

Nesvakidašnju priču u Mostaru je inicirala studentica druge godine Studija turizma na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru Iman Dilberović, a projekt je uspješno realizovan uz podršku i saradnju s voditeljicom studija Amelom Piralić, koordinatoricom službe za odnose s javnošću i komunikacije UWC Mostar Adlom Velagić i rukovodiocem odjela za razvoj i saradnju UWC Mostar Harisom Idrizom.

Inicijatorica priče Iman Dilberović kaže kako se na ovom projektu radilo aktivno četiri do pet mjeseci i da je zadovoljna rezultatima rada, jer smatra da slika mladih ljudi u tradicionalnim nošnjama 30 zemlja svijeta s njihovim kulturama na Starom mostu u Mostaru govori više od hiljadu riječi.

“Uzimajući u obzir činjenicu da oblast turizma treba stalno unapređivati, došla sam na ideju da realizujemo ovaj projekat kojim ćemo ujedno doprinijeti promociji Studija turizma, Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru i našeg grada. Također cilj je napraviti promotivni video koji će se prikazivati na različitim medijima i društvenim mrežama i na taj način želimo potaknuti mlade ljude da se upišu na Studij turizma, ali i predstaviti svijet u našem gradu i pozvati turiste u Grad Mostar”, kazala je Dilberović.

Koordinatorica službe za odnose s javnošću i komunikacije UWC Mostar Adla Velagić kaže kako je zadovoljstvo biti dio ovog projekta koji je primjer dobre saradnje i odlične studentske inicijative.

“Uzimajući u obzir sve pozitivne reakcije na tradicionalni događaj u organizaciji Koledža ‘Put oko svijeta za 80 minuta’ koji predstavlja svjetske tradicije i kulture, smatramo da projekat ‘Svijet u jednom gradu’ može značajno doprinijeti promociji Grada Mostara u svijetu. Posebno s obzirom na to da promotivni video planiramo predstaviti i koledžima iz 18 zemalja svijeta”, kazala je Velagić.

Da se radi o veoma značajnom projektu govori i činjenica da je prepoznat i realizovan uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

Izvor: Klix.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT