BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Nakon pet godina u Italiji, Emrah se vratio u rodno mjesto i pokrenuo “Begovu farmu”

Begova farma

Dvadesetšestogodišnji Cazinjanin, Emrah Beganović je sa sedamnaest godina napustio Bosnu i Hecegovinu i otišao u Italiju, gdje se školovao i nakon školovanja radio u jednoj od najvećih mesnih industrija u zapadnom dijelu Evrope.

Nakon pet godina života i rada u Italiji, odlučio se vratiti u svoju domovinu i pokrenuti vlastiti biznis, odnosno farmu koza i ovaca u mjestu Liskovac, na području Cazina.

“Sama ideja oko otvaranja farme došla je sasvim slučajno u dugim noćima policijskog sata i periodu pandemije. Kao što nam je poznato, u tom periodu mnoge stvari su nam bile onemogućene, došlo je do nestašice osnovih životnih namjernica tako da sam ja, razmišljajući šta bih mogao pokrenuti, odlučio da iskoristim prirodne resurse koje imam na selu i pokrenem jednu manju farmu. Iz želje da to jednog dana postane ozbiljan biznis, htio sam da sam naziv farme bude što jednostavniji i lakši za pamćenje. Tako da sam nakon nekog određenog vremena i raznih prijedloga odlučio da ime farme ipak izvedem iz svog prezimena iz kojeg je nastao naziv “Begova farma”, ispričao je Emrah na početku razgovora za portal Akta.ba.

Intenzivni uzgoj ovaca budućnost

S obzirom da je imao priliku raditi u mesnoj industriji Inalca, koja je jedna od najvećih mesnih industrija u zapadnom dijelu Evrope, Emrah je ipak odlučio dati šansu Bosni i Hercegovini i životu u njoj.

“U toj mesnoj industriji sam kroz četiri godine stekao mnogo prakse i iskustva od kojih i danas imam koristi. Italija je za mene odmah poslije moje domovine. Svakako da je sa ekonomske strane život u Italiji daleko bolji, međutim ako marljivo radiš i sam sebi stvaraš priliku u Bosni i Hercegovini se može dosta bolje živjeti”, mišljenja je.

Farma je trenutno porodični biznis, a osim Emraha po potrebi se u rad uključuju i ostali članovi njegove porodice.

“Kako se vremena mijenjaju, sve je manje ovčara koji se odlučuju na ekstenzivni uzgoj ovaca tako da se u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu broj ovaca smanjuje. Ja sam se odlučio za intenzivni uzgoj i smatram da je to budućnost bavljenja ovčarstvom. Kroz poticaje koje nam trenutno nudi država, ozbiljniji profit očekujem tek kad popunimo svoje kapacitete”, kazao je.

Mliječni i pčelinji proizvodi

Pored ovaca i koza, na Begovoj farmi imaju i svoje mliječne proizvode, proizvode od koza, ali i med od vlastitih pčela čije proizvode promovišu putem društvenih mreža.

“Kako je ovo treća godina postojanja, dosta je ljudi već saznalo za nas tako da mi sve svoje proizvode plasiramo na kućnom pragu. Također, najčešće ih promovišemo putem društvenih mreža i putem njih i najviše prodamo”, rekao je.

Kako se danas svi okreću digitalizaciji i modernim tehnologijama, pa tako i poljoprivreda, Emrah nam je kazao da i oni svakako idu u tom pravcu.

“Početkom sljedećeg mjeseca planirana je montaža jednog modernog ovčarnika, kapciteta za 150 grla. Plan je da se unutar objekta sagradi hranidbeni hodnik gdje bi se u budućnosti ovce hranile miks prikolicom što bi znatno uštedilo vrijeme kao i troškove ishrane”, pojasnio je.

Za kraj je kazao da bavljenje ovim poslom zahtjeva svakodnevno prisustvo i rad, te da u planu ima proširenje biznisa i zapošljavanje nove radne snage.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT