BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

BHAAAS predstavila edukativnu platformu “Znanjem do zdravlja”, djelo domaćih stručnjakinja s adresom u dijaspori

bhaaas

Grupa medicinskih profesionalaca sa međunarodnim iskustvom pokrenula je edukativnu web platformu “Znanjem do zdravlja” s brojnim korisnim tekstovima posvećenim brizi o zdravlju. Ovaj portal je pokrenut u doba kada su tačne i provjerene informacije prijeko potrebne za veću edukaciju stanovništva, a time i bolju zdravstvenu prosvijećenost našeg društva.

Stručni tim liječnika, naučnika, profesora i lektora predvode: osnivačice i urednice platforme dr. Eldina Nizamić i prof. dr. Vedka Begović, koordinatorica projekta dr. sci. Ljiljana Đukanović, stručne suradnice mr.sci. Jenita Lyons i dr. sci. Azra Terzić, tehnička i stručna suradnica mr. sci. Adna Sijerčić i lektorica prof. Mersiha Sarač.

“’Znanjem do zdravlja’ je platforma koja našim čitateljima/icama nudi validne, provjerene i ažurirane informacije o prepoznavanju i tretmanu najčešćih oboljenja, kao i o zdravom načinu života, a s ciljem poboljšanja zdravlja, poboljšanja kvalitete života i produljenje životnog vijeka”, ističu autorice.

Pouzdane informacije iz oblasti zdravstva

Ideja o formiranju edukativne platforme „Znanjem do zdravlja“ potekla je od članova Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS – Bosnian-Herzegovinian American Academy of Arts and Sciences) koja već dugi niz godina radi na prenošenju najboljih znanja i iskustava sugrađanima u domovini Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt je u potpunosti podržao BHAAAS kao još jedan od načina za transfer znanja i osnaživanje bosanskohercegovačkog društva.

U vrijeme kada na internetu i društvenim mrežama možemo pronaći mnoštvo savjeta i uputa o zdravlju, a među njima često netačne, neprovjerene pa čak i štetne, platforme poput ove postaju sve važnije. Činjenica je da mnogi od nas u digitalnom svijetu ne mogu razlučiti šta je od tih informacija istina, a šta laž, te se nesvjesno možemo dovesti u opasne situacije. Misija vodiča “Znanjem do zdravlja” je informisati, pomoći u prepoznavanju oboljenja, ali i potaknuti čitaoce da pravovremeno potraže liječničku pomoć, te shvate važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Želja članova tima „Znanjem do zdravlja“ je motivisati građane na veću brigu o vlastitom zdravlju, te će na taj način pouzdane informacije i aktuelni trendovi i dostignuća u području zdravstva naći put do čitalaca u našoj zemlji.

“Individualna briga o zdravlju temelji se na primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno prvom kontaktu sa zdravstvenim ustanovama. Zato želimo poslati jasnu poruku: vaš obiteljski liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je vaš partner, a odgovornost za vaše zdravlje je zajednička!”, navode kreatorice platforme čijem su radu, osim glavnog tima, doprinijeli i drugi članovi BHAAAS-a, kao i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i šire.

 

Izvor: Bhaaas.org


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT