BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Konjički privrednici osnovali firmu Neretva sol - Cilj vlastita proizvodnja solarne energije

Neretva sol

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić u srijedu se sastao sa predstavnicima novoformirane firme “Neretva sol” d.o.o. Konjic, koju čini grupa konjičkih privrednika ujedinjenih oko zajedničkog cilja.

Taj cilj predstavlja osiguranje budućnosti izvoza svojih kompanija, koje su uglavnom izvozno orijentisane, kroz vlastitu proizvodnju energije, koristeći se solarnom energijom, stoji na sajtu Grada Konjica.

Tokom sastanka predstavljen je razvojno-investicijski projekat, koji Neretva Sol planira realizovati u oblasti obnovljivih izvora energije, a razgovaralo se i o potrebama i svim bitnim detaljima koji se odnose na njegovu realizaciju.

„Naša namjera da idemo ka čistoj energiji, jer smo pogodno područje za iskorištavanje hidro, vjetro i sunčeve energije, svakim danom dobija svoj smisao. Raduje nas činjenica da su se, nakon što je Gradsko vijeće Konjic usvojilo Studiju potencijala obnovljivih izvora energije i potrebe za energijom Grada Konjica, u cijeli proces počeli uključivati i privrednici. Iskreno se nadamo da će u narednom periodu biti povećan interes i uključenost građana u ovakve aktivnosti i projekte“, kazao je gradonačelnik Ćatić, čestitajući konjičkim privrednicima na njihovom angažmanu.

„Svi znamo da će u bliskoj budućnosti ugljično neutralna energija biti uslov za izvoz, da će postojati kazne na ugljendioksid, koji se kreira kao posljedica korištenja energije u proizvodnji. Mi kao i drugi privrednici u Konjicu razmišljamo o tome i želimo na taj način osigurati budućnost izvoza naših firmi i doprinijeti razvoju obnovljivih izvora energije na području Konjica, što je i strateška smjernica Gradske uprave Konjic“, kazao je nakon sastanka Orhan Nikšić, predstavnik firme Zanat, koja je dio nove zajedničke kompanije.

„Kao firma koja je izvoznik u procentu od 96% već duži vremenski period smo uključeni u ovaj novi trend. Naši kupci već nekoliko godina od nas traže informacije i izvještaje o tome kakve oblike energije trošimo, odnosno koliko je tu zelene energije“, kazao je Nihad Alikadić, predstavnik firme Niho Motors Konjic.

„To nas je sada povelo da počnemo razmišljati o korištenju obnovljivih izvora energije. Udružili smo se i nas 6 investitora napravili preduzeće, kupili zemljište i planiramo, nakon što dobijemo sve potrebne saglasnosti i dozvole, krenuti u realizaciju projekta, koji će podrazumijevati korištenje solarne energije. Naklonost Gradske uprave i gradonačelnika u ovim aktivnostima nam mnogo znači, te se nadamo da ćemo krajem ove godine uspjeti završiti prvu fazu i pustiti je u probni rad, a nakon toga u narednoj godini se posvetiti i drugoj fazi projekta“, dodao je Alikadić.

 

Izvor: Akta.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT