BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Rođena je sa stopostotnim invaliditetom, a sada biznisom inspiriše Hercegovce

nikolina ljubuski

Iako rođena sa stopostotnim invaliditetom, mlada Nikolina Miličević iz Ljubuškog na životne izazove odgovara radom. Zbog poteškoća u zapošljavanju osoba s invaliditetom pokrenula je svoj biznis i posvetila se izradi kamenih suvenira i to najčešće starih hercegovačkih kuća. Nada se da će se jednog dana posao proširiti, te da će njeni radovi biti nadaleko poznati.

28-godišnjoj Nikolini još kao bebi dijagnosticirana je cerebralna paraliza. Školovala se u Splitu i nikad, kaže, nije dozvolila da bolest nadjača njen duh. Iako se vani kreće samo uz pomoć invalidskih kolica, u kući je samostalna, pa je svoje vrijeme odlučila posvetiti izradi suvenira od kamena.

“Kako su se moji bavili kamenom i obradom kamena, onda mi se javila želja da i ja nešto kreativno radim s kamenom. Potreban mi je kamen, kliješta, karton, ljepilo i neke biljke poput šišarike. Režem i lijepim. Najteže je napraviti krov pa mi tu pomogne malo sestra”, prepričava proces.

Potrebna je, kaže, smirenost, preciznost kao i ljubav da bi suvenir bio izrađen bez greške. Za izradu jednog potrebna su joj tri dana. Najčešće izrađuje stare kamene hercegovačke kuće, a tu su i sakralni motivi i svijećnjaci.

“Većinom to kupuju stari ljudi koji su vezani za Hercegovinu, djedovi i bake koje ove hercegovačke kamene kuće podsjećaju na neka stara vremena. Ima kupaca, a nekom i poklonim”, dodaje Nikolina.

Prijavila je svoj projekat na javni poziv za pomoć marginaliziranim skupinama žena koje pokreću vlastite poslove, te je tako dobila finansijsku podršku od Grada Ljubuškog. Iako je stopostotni invalid, to je nije spriječilo da se usavršava i pokaže da invaliditet nije prepreka za ostvarenje zacrtanih ciljeva, već samo dodatni poticaj.

“Treba se samo truditi i boriti, pozitivnije razmišljam čim se nečim bavim. Znači mi kad vidim da sam napravila nešto uspješno”, naglasila je mlada Nikolina.

S obzirom na to da je ovo sami početak njenog samostalnog rada i da od ovog planira jednog dana napraviti ozbiljan biznis, priznaje da ima veliku podršku i pomoć porodice. Činjenica je, kaže, da osobe s invaliditetom u našoj zemlji godinama na biroima za zapošljavanje uzalud čekaju posao, pa joj je stoga njena porodica odlučila pomoći da pokrene vlastiti posao.

 

Izvor: N1 Bosna i Hercegovina


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT