BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Dobrotvor iz srednje Bosne svom selu ostavio više od milion KM

Vranci_Kresevo

Priča o Kreševskom dobrotvoru Ivi Mediću, koji je svome selu Vranci ostavio bogatstvo dobija svoj epilog. Načelnik Kreševa najavio je izlazak strojeva koji će u narednim mjesecima izgraditi kolektor, te prošiti i asfaltirati putove do ovog sela. Novac, kojeg je Medić testamentom ostavio općini, bit će dovoljan da sve što je zamislio bude izgrađeno.

Prvu pločicu zahvale Ivo Medić u Vrancima je dobio prije tačno 20. godina. Tada je proveo prvu rasvjetu u neko kreševsko selo. Postoji anegdota, kako su se mještani jednu večer vraćali iz kafane i ništa se nije vidjelo. Medić je tada obećao da će provesti rasvjetu i uskoro je stigla.

“Svi imaju neku anegdotu sa njim, svi će ga rado spomenuti i svi ćemo se možda i nasmijati, ali Ivo je stvarno bio plementi čovjek”, rekao je Ivica Kresić, mještanin sela Vranci.

Čovjek, koji je sa dvojicom braće, kao dječak, ostao bez roditelja, odrastao je u siromaštvu, a novac zaradio kao majstor u Njemačkoj. Proizvodio je precizne hirurške instrumente.

“Veliki je majstor bio i priznat i ovdje u Čeliku kada je radio, imao je prvog fiću na općini Kreševo. Zamislite sada, dijete, siroče, koje je odraslo, bez roditelja, gladno, da ostvari nekakav svoj napredak i kao čovjek i kao građanin. Prvog Fiću je imao na općini Kreševo tih godina”, rekao je Kresić.

Prvi je i vjerovatno jedini koji je svoje bogatstvo ostavio općini, tj. njegovom selu Vranci u kome danas živi 20-ak mještana.

“659 tisuća eura, milijun i 288 KM, od pokojnog Ive Medića, gdje je jasno pokojnik u svojoj oporuci naglasio da za svoje selo želi uraditi kolektor, druga je proširenje prometnice koja vodi do sela, i treća je asfaltiranje od Kreševa do Vranaka novim asfaltom u cjelosti”, rekao je Renato Pejak, načelnik Kreševa.

Prve mašine na terenu će biti već za ovog vikenda, najavljuje načelnik, a ove godine bi trebali biti završeni. Ovakav posao Kreševo, općina sa manje od 5.000 stanovnika, može planirati za desetak godina.

“Sa ovom ostavštinom naš proračun je preko pet milijuna KM, međutim, ako se oduzmu sredstva koja nisu redovita, realan je proračun 2,5 do 2,7 milijuna KM”, dodao je Pejak.

 

Izvor: Centralna.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT