BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Bogat program manifestacije "Visit Sarajevo - Feel the spirit of Ramadan"

Sarajevo Ramazan

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo tokom cijelog ramazana će organizovati niz vjersko-kulturnih sadržaja u okviru manifestacije “Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan”, najavljeno je na konferenciji za medije, koja je održana u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Iz Medžlisa su ocijenili da će sve aktivnosti ove manifestacije dati doprinos u kreiranju pozitivne atmosfere u blagoslovljenim danima, te da su, u najširem smislu, festival duhovnosti, dobročinstva i ljubavi.

„Ramazani u Sarajevu su posebni. Usudio bih se reći jedinstveni. Sarajevo je na poseban način stoljećima dočekivalo ovaj veliki mjesec, otvarajući svoja vrata i pokazujući svu svoju dobrotu i univerzalnost. Iako je uvijek lijepo i otvoreno, čini se da Sarajevo u ramazanu postaje još ljepše i otvorenije. Stoga Medžlis Sarajevu iz godine u godinu kontinuirano radi na očuvanju ove važne dimenzije našeg grada, čineći sve što je u našoj mogućnosti da svaki ramazan bude još posebniji. Želimo da i ove godine svi u Sarajevu, bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, osjete posebnost i duh ramazana u Sarajevu, kao što to i naš slogan kaže“, izjavio je na konferenciji glavni imam Medžlis Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić.

Kako je istaknuto na konferenciji, namjera Medžlisa Sarajevo je da se tokom ramazana građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i brojnim turistima i gostima, ponudi veliki broj vrijednih vjerskih i kulturnih programa, što će doprinijeti unaprjeđenju i obogaćivanju kulturnog života, ali turističke ponude Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te ukupnom razvoju kulturnog života lokalne zajednice i društva.

„Ramazan u Sarajevu je nešto posebno. Ove aktivnosti se uklapaju u naše vizije specifičnog turizma, rado to podržavamo. Nadamo se da će ovo potaknuti i druge vjerske zajednice da obilježavaju svoje značajne dane. Sarajevo je grad različitosti, grad u srcu Evrope, na to smo ponosni“, izjavio je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Neke od aktivnosti koje će biti provedene su zajednički iftari, mukabele, posjete po mahalama, kao i već prepoznatljiva aktivnost “Ramazanske večeri”. Ove godine “Ramazanske večeri” će biti realizovane prva tri vikenda: 24, 25. i 30. marta, 1, 7. i 8. aprila, u hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

Ušešće će uzeti eminentni gosti, koji će tretirati teme duhovnosti u vremenu i prostoru u kojem živimo, kao i kulturne i historijske znamenitosti i posebnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Također, najavljen je i bajramski koncert “Bajram dođe, mirišu avlije”, koji će prvog dana Bajrama biti održan u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji. Koncert će biti humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva će biti donirana za nastradale u zemljotresima u Turskoj i Siriji.

 

Izvor: Stav.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT