BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Organ Brankinog sina spasio je Nihadi život

Branka i Nihada

Darivanje organa ne poznaje vjeru, naciju, boju kože, ni granice. To je upravo potvrdio susret dvije žene, majke, koje su se prvi put vidjele, ali i nakon toga sklopile doživotno prijateljstvo.

Branka i Nihada su se upoznale u Zvorniku. Tri godine je prošlo otkako je jetra mladog Stefana darovana Nihadi i time joj spašen život, prenosi portal N1 Bosna i Hercegovina.

Stefan je želio da njegovi organi budu donirani

Početkom 2020. godine, 21-godišnji Stefan je stradao u nesreći nakon koje je bio u komi. Bez obzira na ogromne napore ljekara konstatovana mu je moždana smrt. Porodica Vasiljević nije ni slutila da će doći do toga, ali su imali priliku ispuniti Stefanovu želju koji im je u jednom od razgovora rekao da želi da njegovi organi budu donirani ukoliko mu se nešto desi.

Nihada iz Kalesije koja je bila teški jetreni bolesnik primila je jetru.

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine, koji je i organizovao ovaj susret, kaže da je procedura da se Nihada i Branka upoznaju malo duže trajala.

“Nakon tri godine je zapravo Branka smogla snage da potraži eventualne primatelje organa, a kako mi imamo Udruženje kojeg prati stvarno veliki broj ljudi na Facebooku, došla je do mene lično i pitala da li bih mogao na određeni način doći do tih osoba. Znam da je to i nezakonito jer se obično ne daju ti podaci. Naravno, pokušao sam legalnim putem preko ljekara koji su to odbili što je sasvim uredu, nije bilo problema. Nakon toga smo zahvaljujući mojim prijateljima u Tuzli uspjeli doći do Nihade i samo je bilo pitanje njene volje i želje. U slučaju da ona nije htjela da se susretne sa Brankom mi bismo to sve obustavili. Međutim, kada je u pitanju situacija da žele i donor i porodica donora i primatelj da se susretnu to se omogući svakako. Kada sam rekao Branki da smo pronašli Nihadu ona je bila presretna. Nakon toga su uslijedile razmjene telefonskih brojeva i prije otprilike 20-ak dana su razgovarale telefonski, ispričale se i onda je jučer uslijedio i susret u Zvorniku gdje je Nihada sa suprugom došla kod Branke”, istakao je Žuljević.

Nihadu i Branku spojile tužne sudbine

Kada se konačno desio taj susret Branka je osjetila nevjerovatnu sreću.

“Za nju je bilo fascinantno da bude u blizini osobe u kojoj se nalazi Stefanova jetra. To su neopisivi osjećaji, a nakon objave njihovog susreta na društvenim mrežama, na osnovu komentara sam mogao zaključiti da se Branki konačno vratio taj osmijeh kojeg je imala prije Stefanove smrti. Sretna je da je pomogla nekome i da Stefan i dalje živi kroz te ljude. Branku ne poznajem, ali iz svake njene riječi se vidi koliko joj je zapravo bio važan taj susret s Nihadom”, dodao je Žuljević.

Nihadu i Branku su spojile skoro iste tužne priče. Sudbina je htjela da jetru mladog Stefana dobije Nihada koja je i sama izgubila dijete u nesreći.

Žuljević navodi da poznaje mnogo porodica koje su donirale organe najmilijih i da im je zaista veoma važno da upoznaju ljude koji dišu plućima, gledaju očima njihovog najmilijeg…


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT