BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Svjetska Premijera: Sylvan Winds i Svjetlana Bukvich

WorldPremiere-Sylvan-Winds-Svjetlana-Bukvich

Interaktivni portal za dijasporu iz BiH objavio je da će se svjetska premijera komada Unraveling the Linear za duvački kvintet i elektronski zvuk kompozitorice Svjetlane Bukvich održati u New York-u 19. februara 2023. godine u okviru koncerta Plugged-In. Istaknuti njujorški kvintet Sylvan Winds organizator je ovog koncerta koji će predstaviti djela savremene muzike za duvačke instrumente i elektronski zvuk. Za ovu priliku kompozitorica će uživo svirati elektroniku.

Za komponovanje ovog djela Svjetlana Bukvich dobitnica je subvencije od strane Individual Artist Program koji omogućava New York State Council on the Arts (NYSCA) uz podršku Office of the Governor and the New York State Legislature.

Kompozitori čija će djela takođe biti predstavljena su Allison Loggins-Hull, Kinan Azmeh, Robert Martin, Mario Davidovsky i Henry Cowell.

Inače, Svjetlana je diplomirala na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu na odsjeku za muzikologiju kod profesora Zije Kučukalića, a zatim i na odsjeku za kompoziciju kod profesora Josipa Magdića. Sa nepunih dvadeset godina napisala je svoju prvu simfoniju, a ubrzo zatim njeni interesi su se proširili na sintezu zvuka, programiranje, mikrotonalnost, avangardni performans i video umjetnost. Magistrirala je multimedijalnu umjetnost na Rensselaer Polytechnic Institute u New York-u.

Komponuje koncertnu muziku, muziku za savremeni pokret, pozorište i film, a danas se smatra jednom od 25 najistaknutijih žena kompozitorki u Americi. Bilježi brojne nastupe, kako po Americi, tako i širom svijeta.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT