BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Banjalučanin prof. Žugor obavio hiljaditu operaciju robotom Da Vinci

Žugor1

Na Klinici za urologiju u Bambergu, koja zapošljava preko 5.500 ljudi, upriličena je konferencija za medije u čast njenog direktora prof. dr. med. Vahudina Žugora iz Banja Luke. Profesor je uspješno obavio hiljaditu operaciju robotom Da Vinci i ovim se upisao u historiju robotike. Time se predstavio kao jedan od najvećih hirurga robotike u svijetu.

Osim brojnih predstavnika medija iz Njemačke i ostalih zemalja, na konferenciji su prisustvovali i neki njegovi pacijenti, poput Freiherr-a Rudolfa Lasch-a Bechinie-a (91) njemačkog barona kojeg je naš hirurg prije nekoliko mjeseci uspješno operisao.

Prof. Žugor istakao je kako je potreban ljudski instruktor da bi robot radio svoj posao: „Robot ne radi ništa nezavisno, svaki pokret je precizno kontrolisan i određen od strane hirurga. Dakle, robot ne operiše sam pacijente, nego mi hirurzi radimo uz podršku robota i to zahtijeva mnogo iskustva i spretnosti.“

Blaža procedura za pacijente

Na medijskoj konferenciji je istaknuto da se zahvaljujući minimalno invazivnim procedurama, operacije mogu izvoditi sa najmanjim mogućim pristupom, što čini proceduru mnogo blažom za pacijente nego kod konvencionalnih hirurških metoda. Zarastanje rane se odvija brže, rizik od infekcija se smanjuje, a pacijenti mogu napustiti bolnicu nakon značajno kraćeg vremena.

Najbolji primjer za to bilo je prisustvo gospodina Manfreda Webera, hiljaditog pacijenta kojeg je prof. Žugor operirao Da Vincijevim robotom u Bambergu. Samo sedam dana nakon operacije mogao je ponovo da ide kući. To ohrabruje i mnoge druge buduće pacijente.

Vraćanje kvaliteta života

Posebno je važna ogromna preciznost robotskih ruku, koje omogućavaju precizno uklanjanje tumorskih tkiva. „Nervna tkiva ostaju pošteđena i u većini slučajeva se kontinencija i potencija mogu sačuvati i nakon operacije raka prostate“, objašnjava prof. Žugor.

Mnogi zadovoljni pacijenti, ne samo iz Bavarske, već iz cijele Njemačke i inostranstva, oslanjaju se na njegovo iskustvo i preciznost robota. Na kraju krajeva, ne radi se samo o uklanjanju tumora, već i o održavanju najboljeg mogućeg kvaliteta života pacijenata nakon operacije. Ova mogućnost je mnogim pacijentima kojima je dijagnosticiran rak prostate dala, ne samo povratak u život nakon operacije, već vratila i njihov životni kvalitet. Ovom prilikom profesoru Vahudinu Žugoru uručena je i nagrada za višegodišnji naučni rad i mnogobrojne publikovane radove.

Značaj robotike

Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici firme koja proizvodi robote Intuitive Surgical, koji su istakli izuzetan uspjeh našeg urologa i značaj robotike za čitavu regiju u kojoj se nalazi ova klinika.

Hirurški sistem Da Vinci se sastoji od četiri fleksibilne ruke opremljene zglobovima, kao i 3D kamere visoke rezolucije i višestrukog uvećanja. Za razliku od konvencionalnih procedura, hirurg ne stoji za operacionim stolom, već sjedi za konzolom tokom operacije, sa koje ima pogled na operativno polje preko ekrana i usmjerava četiri kraka robota. Da Vincijev filtrira i prevodi pokrete ruku hirurga na konzoli u visoko precizne pokrete instrumenata. Na taj način sistem obavlja posao koji je odredio hirurg sa milimetarskom preciznošću. U oblasti urologije, operacije sistemom Da Vinci uglavnom se izvode prilikom raka bubrega i prostate.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT