BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Učiteljica Katarina Vučen nagrađena za praksu “Da učenje ne bude mučenje”

uciteljica-katarina-vucen-

Bakina kuhinja, nastava u prirodi i pravljenje jednostavnih programa na laptopu neke su od aktivnosti učenika u okviru nastavnog koncepta „Da učenje ne bude mučenje“ učiteljice Katarine Vučen iz Foče, zahvaljujući kojem je ove godine ponijela titulu najinovativnijeg učitelja u BiH, a koju dodjeljuje Centar za obrazovne inicijative „Step by step“ iz Sarajeva.

Učiteljica fočanske Osnovne škole „Veselin Masleša“ u svom radu i pristupu djeci nastoji da pojednostavi gradivo i da za sve što đaci uče u školi zajedno sa njima nađe primjenu u svakodnevnom životu.

Učenje proces na radost svakog djeteta

Vučen kaže da se njena inovativna praksa zasniva na tome kako da se učenje prilagodi svakom đaku, da to ne bude mučenje, već proces na radost svakog djeteta, a temelji se na aktivnom učenju i pristupu svakom djetetu ponaosob.

„Jedna od aktivnosti je terenska nastava, gdje van učionice kroz osmišljene aktivnosti vodimo čitav nastavni proces. Zatim tematska nastava, poput teme jeseni, koju provlačimo kroz sve nastavne predmete da bismo zainteresovali đake da dođu do saznanja u vezi sa tom temom.“, navodi učiteljica Vučen.

Domaći džem i digitalni svijet

Tako je njen „treći jedan“ već drugu godinu zaredom, kroz temu jeseni, pravio domaći džem. Učenici prethodno dobiju zadatak da kod kuće istraže jednostavne recepte od jesenjih plodova za pravljenje džema, a potom zajednički odlučuju koji džem će praviti.

„Kroz novi predmet „Digitalni svijet“ djeca uče da stvarno i praktično primijene taj digitalni svijet – da skeniraju neke matematičke zadatke kroz „QR kodove“, već pišu i rade jednostavne algoritme u „skreču“, programu koji će da koriste u starijim razredima. Jednostavno, da nauče da je tehnologija u službi sticanja znanja, a ne samo za igrice i društvene mreže, već način i put do sticanja znanja u nastavi i u životu uopšte.“, priča Vučen.

Ona dodaje da se radeći u grupama djeca socijalizuju, oslonjeni jedni na druge, ali i da samostalno iznose mišljenje.

Priznanje je učiteljici vjetar u leđa

Katarina Vučen ističe da radi najljepši i najplemeniti poziv na svijetu u kojem se sve radi iz velike ljubavi.

„I vječito ostajete mladi u ovom poslu, djeca vam ne daju, jednostavno, igrate se sa njima, ostajete vječito dijete u duši. To je najljepše i nabitnije, oblikujemo buduće generacije za život.“, ponosna je učiteljica na svoj životni poziv.

Nagrada Centra za obrazovne inicijative „Step by step“ mnogo ju je, priznaje, obradovala.

„Ovo priznanje daje vam ogroman vjetar u leđa da nastavljate samo još bolje i da vjerujete u ono čime se vodi taj Centar – da su nastavnici važna karika u životu i društvu i da se nikada ne gubi vjera u znanje. Znanje je moć u svakom pogledu.“, poručila je učiteljica.

Centar za obrazovne inicijative „Step by step“ nagradu za inovativne nastavnike dodjeljuje od 2016. godine i to u pet kategorija. Uz učitelje, nagrađuju se i inovativni vaspitači u vrtićima, nastavnici predmetne nastave u osnovnim i srednjim školama i stručni saradnici svih nivoa obrazovanja.

 

Izvor: Radio Foča


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT