BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Posjetioci će moći birati između virtuelne i stvarne posjete prašumi Perućica

PERUĆICA

U cilju promocije, ali i očuvanja zaštićenih područja prirode Nacionalni park Sutjeska u saradnji sa Šumarskim fakultetom iz Banja Luke implementira projekat “Inovativne tehnologije za bolju zaštitu – Virtuelna stvarnost unutar Perućice”.

Cilj je da korištenjem VR naočara, 9D fotelja i druge VR opreme, svi posjetioci mogu da uživaju u virtuelnoj posjeti jednom od najljepših dragulja jugoistočne Evrope – prašumi Perućici i da je dožive na jedinstven i neponovljiv način.

Jedna od posljednjih prašuma u Evropi

Gotovo da ne postoji čovjek u BiH koji nije čuo za čuvenu prašumu Perućicu, koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska. Pluća Evrope, kako je još zovu, jedna je od posljednjih i najvećih prašuma na Starom kontinentu, a svojom ljepotom očarava sve one koji je posjete.

Evropske prašume se razlikuju od prašuma u tropskom pojasu kako po vegetaciji, tako i po biodiverzitetu, a ono što ovdašnje prašume razlikuje od šuma je činjenica da čovjek nije imao nikakav uticaj na njihovu dinamiku rasta i razvoja.

Prašuma Perućica je strogo čuvana površina Nacionalnog Parka Sutjeska koja zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. Prepuna je prekrasnih netaknutih prirodnih prizora, a jedan od njih je i Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume i koji predstavlja njen biser. Sa svojih više od 70 m visine i prirodnom oazom koja ga okružuje predstavlja jedan od najljepših vodopada u BiH.

Perućica je stara oko 20.000 godina

Posjeta prašumi Perućici počinje sa vidikovca Dragoš sedla (1300 mnv), jednom od najljepših vidikovaca NP Sutjeska. Staza od 200 m vas dovodi do ograđenog vidikovca koji predstavlja prozor na prašumu Perućicu i njen vodopad Skakavac, kao i na neprikosnovene planine Maglić, Volujak i Zelengoru.

Ljudska ruka nikada nije imala utjecaj na ciklus rađanje-život-umiranje biljaka i životinja u ovoj prašumi. U njoj se nalazi veliki broj stabala starih oko 300 godina, a smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godina.

S obzirom da je u ovoj prašumi do sad registrovano preko 170 vrsta drveća i grmlja, te preko 1000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su brojni endemi, Perućica se smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa.

Ovdje se mogu pronaći stabla visoka preko 50 metara, a trenutno najviše izmjereno visoko je 57,4 metra. Dosadašnji rekorder, stablo visoko 62 metra nedavno je palo.

Samostalni obilazak prašume je opasan i strogo zabranjen

Smatra se da u oko 90% prašume Perućica ljudska noga nije nikada kročila, a strogo je zabranjen samostalni obilazak i tih 10%. Za svaki ulazak se mora tražiti odobrenje i pratnja vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Prema tvrdnjama mještana, samo je Rašović, koji je živio prije sto godina na obodu prašume poznavao Perućicu kao svoj džep. Mnogi drugi su se u njoj gubili.

Učesnica Bitke na Sutjesci je tvrdila da je 1943. godine jedna elitna SS njemačka jedinica nakon masakra nad partizanskom vojskom ušla u zapadni dio prašume Perućica i nikada iz nje nije izašla.

Godine 2009. je jedan momak iz Francuske ušao sam u prašumu i nestao. Tragali su za njim planinari, policija Srbije i Republike Srpske, pa čak i francuske snage, ali mu nije bilo ni traga.

Vidimo da će projekat “Inovativne tehnologije za bolju zaštitu – Virtuelna stvarnost unutar Perućice” NP Sutjeska imati veliki značaj jer će posjetiocima omogućiti da virtuelno prošetaju onim dijelovima prašume kojima u stvarnosti ne bi mogli.

Od 1954. Perućica prirodni rezervat

Prema tvrdnjama naučnika sa Univerziteta Yale, Perućica nudi jedinstvenu studiju o ulozi prašuma u globalnom ciklusu ugljika, s obzirom da je ona jedna od posljednjih prašuma u urbanoj Evropi, što je čini savršenom prirodnom laboratorijom.

Zbog svoje ljepote i bogatstva, 1952. godine prašuma je proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode koji se isključivo koristi za naučne i obrazovne svrhe, dok je 1954. godine stavljena pod zaštitu države kao prirodni rezervat.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT