BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Skijanje se vratilo u Srebrenicu: Cijene izuzetno pristupačne, djeca oduševljena

skijalište srebrenica 1

Skijalište Bukova glava u Srebrenici je ponovo otvoreno, a nazvano je po istoimenom vrhu brda nadomak ovog grada.

Ovo skijalište napravljeno je pred Olimpijadu u Sarajevu na inicijativu nekolicine zaljubljenika u zimske sportove. Sagrađeno je sredstvima SOFK-e Srebrenica i uz pomoć volontera i članova Planinarsko-skijaškog društva koje je u međuvremenu osnovano.

Na skijalištu su, posebno vikendom, bile desetine Srebreničana svih generacija, a dolazili su i gosti i iz drugih gradova.

Skoro 40 godina kasnije, skijalište ponovno u funkciji

“Oni koji su malo stariji sjećaju se kako je ovdje bila jedna fina destinacija koja je građanima Srebrenice pružala ovu vrstu usluge prije rata. Vođeni tom idejom pokrenuli smo ovaj projekat veoma brzo, iz tog razloga nije sve u potpunosti završeno. Ovo je jedan eksperimentalni dio koji će se nadograđivati svake godine. Mi ćemo učiniti sve da naše turističke potencijale iskoristimo, ne samo ovu lokaciju, nego i Nacionalni park Drina, Rimski municipijum u Skelanima, kulturno-istorijske spomenike itd.” izjavio je Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica za N1.

Cijene ski karata kreću se od 10 KM za jednodnevno skijanje, što ovo skijalište čini jednim od najpristupačnijih u okolici, a djeca do pet godina mogu potpuno besplatno da ga koriste.

Centar posjeduje stanicu za iznajmljivanje opreme, kafe bar, kao i mjesto predviđeno za sankanje i zabavu za najmlađe.

“Do sada je u implementaciju ovoga projekta uloženo oko sto hiljada KM, najvećim dijelom iz kreditnih sredstava. Također, podršku su pružili lokalni privrednici kako u donacijama tako i povoljnim rokovima odloženog plaćanja. Opština Srebrenica je također prepoznala značaj razvoja ovog dijela opštine, te riješila pitanje infrastrukture, bez koje ovaj projekat ne bi bio moguć. Svjesni smo da je zimska sezona uveliko počela, ali uporedo smo pokrenuli promotivnu kampanju i očekujemo zadovoljavajući broj posjetilaca ove sezone. Nadamo se, između ostalog, da ćemo pored zimske, našim posjetiocima obezbjediti i adekvatnu ponudu tokom ljetne sezone”, kazao je za N1 direktor ski centra “Javor” Miroslav Matić.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT