BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

PASS – mnogo olakšica i pogodnosti za turiste i turističke djelatnike

Mostar-un-occasione-sprecata

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara donesena je odluka o uvođenju PASS – turističke kartice, namijenjene turistima i posjetiteljima čiji će cilj biti povećati posjećenost kulturnih sadržaja i znamenitosti, te ponuditi dodatni alat za pregled odredišta u gradu.

Suštinski cilj je ispunjen i kvalitetan boravak u Mostaru. Kartica nudi pogodnosti poput turističkih potencijala na jednom mjestu, kupnje proizvoda u trgovinama i obrtničkim radnjama, konzumacije hrane i pića u ugostiteljskim objektima, noćenja u hotelima, motelima i drugim objektima, posjete muzejima, sakralnim objektima, galerijama, radionicama i drugim atrakcijama, te kulturnim događajima i sličnim manifestacijama.

QR code

Bit će kreirana na online platformi prema kojoj će korisnik nakon kupovine dobijati potvrdu u formi QR code-a, a koji će biti moguće očitati na ulazima u objekte koji se nalazi u turističkoj ponudi.

Gradsko vijeće uskoro će donijeti i odluku o cijenama kartica, najkasnije u roku od tri mjeseca prije početka primjene, a prihodi ostvareni od prodaje ići će u budžetGrada. Promoviranje kartice bit će uneseno u marketinški plan, kao i putem marketinških organizacija i turističkih agencija, te turističkih zajednica Mostara, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine.

Savjetnik gradonačelnika Marin Čuljak navodi kako je Grad pri razvijanju usluge imao potporu i stručne savjete Dubrovnika s kojim se namjerava razviti zajednička ponuda.

– Cilj je postati turističko čvorište za regiju. Znamo da Dubrovnik Card kroz svoju ponudu nudi i hercegovačke atrakcije, između ostalih i Mostar, i logično je da u ponudi Mostar pass-a bude i ponuda Dubrovnika, kao i ostalih jadranskih bisera, ističe Čuljak.

Vjeruje da će Grad Mostar ostvariti atraktivnu ponudu za turističke agencije i turiste općenito, te da će od toga svi imati koristi. Prema procjeni iz analize koju su iz UNESCO-a napravili za Mostar, a čija je uža gradska jezgra upisana na popis svjetske kulturne baštine, prihodi od uvođenja turističke propusnice trebali bi iznositi dodatnih 12 miliona maraka (oko 6 miliona eura).

Više turista

Slično je i razmišljanje šefice za privredu Grada Mostara Ivane Marić.

– Karticom ćemo, uz novac, uštedjeti i vrijeme unaprijed planiranim posjetima  i to će ujedno biti i jako dobra promocija za Mostar, kao i mogućnost povezivanja centraliziranjem turističke ponude. Nadamo se da će PASS turizam u Mostaru zaživjeti tijekom cijele godine, te da će se prodati veliki broj kartica, ali i povećati broj gostiju. U konačnici to bi trebalo doprinijeti jačanju turističkog sektora u gradu, smatra Marić.

Uvođenju kartice raduju se i u Turitičkoj zajednici HNK-a, dok će Grad Mostar u narednom periodu, kako nam je rečeno, raditi na osnivanju Turističke zajednice Grada.

Iz UNESCO-a su preporučili i značajna ulaganja u infrastrukturu u užoj gradskoj jezgri. Prema službenim podacima grad na Neretvi godišnje posjeti oko milijun turista, a taj se broj svake godine povećava.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT