BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Porodica Hasanović kod Bratunca razvija turističku ponudu i nudi novi doživljaj rijeke Drine i Podrinja

Redžić Bratunac

Ljeta 2022. godine, odmah uz obalu rijeke Drine u selu Redžići kod Bratunca otvoren je moderan objekat „River Drina“ koji nudi vrhunske uslove za odmor.

Nisveta i Enez Hasanović prije devet godina vratili su se u svoje Redžiće iz Holandije gdje su početkom ratnih sukoba pronašli drugi dom. Obnavljaju svoju kuću i nastavljaju život tamo gdje su ga i započeli. Nisu imali velike planove kada su došli u Redžiće, ali zajedno sa sinom Husom i njegovom porodicom pokreću nešto što danas izgleda kao idealno mjesto za odmor na obali rijeke Drine.

Bazen sa slanom vodom i sauna

“Nakon našeg povratka u Bratunac naš sin je sa svojom porodicom zbog posla otišao u Švajcarsku. Naša snaja Zijada prije dvije godine imala je želju, pošto najviše slobodnog vremena i odmore provode u Redžićima sa djecom, da tu napravimo bazen koji bi se koristio tokom čitave godine”, kaže Nisveta.

Enez priča da je njegova porodica, ispunivši sve standarde i profesionalno, izgradila zatvoreni bazen sa pogledom na Drinu. U njemu je slana voda sa masažerima i ostalim sadržajima. U sklopu toga ima i sauna sa pratećim prostorijama.

Apartmani „River Drina“

Njihov sin Huso je počekom pandemije korone sa porodicom iz Švajcarske za vikend otputovao u najbliže pogranično mjesto u Italiji gdje je došao na ideju da u svom Bratuncu izgradi apartmane za odmor.

Danas je na imanju porodice Hasanović zaokružena ponuda gdje pored tri apartmana sa 12 ležajeva ima i zatvoreni bazen sa saunom, dječije igralište, ljetnikovac na samoj obali Drine i drugi sadržaji za odmor.

Nisveta i Enez kažu da su početkom ljeta zvanično počeli sa radom i da su do sada imali veliki broj gostiju iz naše zemlje, Srbije i regiona, ali i Evrope. Mnogi od njih vratili su se ponovo na dan ili dva u apartmane simbolično nazvane „River Drina“.

„Žena i ja se organizujemo i polako, ništa nam nije teško. Huso se bavi promocijom i zakazivanjem termina preko interneta. Ako je velika gužva uvijek pronađemo ispomoć, a najvažnije nam je da ljudi odu zadovoljni. Neki su se brzo vratili i dopada im se ovdje. Iako sam u penziji, ovo nam dođe kao hobi kojim promovišemo ovaj kraj i ljepote, ljudima se dopada i u tome je naš uspjeh“, kaže Enez.

Svoju porodičnu kuću, apartmane i bazen izgradili su vlastitim sredstvima sa željom da njihovi unučići dolaze i sačuvaju veze sa svojom zemljom.

I sin Redžića planira povratak u BiH

„Ovo je prelijepa zemlja koja ima šta da ponudi. Ovim smo željeli da se na neki način odužimo svom kraju. Polako se pripremam i za povratak kada dođe vrijeme za penziju, ali i da moje kćerke imaju jače veze sa ovim mjestom gdje uvijek rado dolazimo“, poručio je Huso, jedan od rijetkih koji ne zaboravlja svoje mjesto.

Početkom pandemije sa lijeve i desene obale Drine interes za kupovinom placeva i iznajmljivanjem vikendica i kuća za odmor bio je nikad veći. Cijene su brzo porasle, a još uvijek se traži plac više, kao i krevet.

U Bratuncu se posljednjih godina grade slični objekti za privatnu i komercijalnu upotrebu, a sve je više i turista koji posjećuju ove krajeve i u njima uživaju.

 

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT