BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Pažnju svijeta privukla farma mlijeka iz BiH koja proizvodi struju iz životinjskih fekalija

farma-spreca-880x495

Primarna djelatnost farme Spreča nadomak Kalesije je proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka, a nedavno su pokrenuli i proizvodnju električne energije, koja se temelji na organskom otpadu, odnosno biogasu koji nastaje od kukuruzne silaže, goveđeg i pilećeg stajnjaka.

Poljoprivredna djelatnost širom svijeta je na teškim ekonomskim udarima unazad dvije godine, zbog čega djelatnici pronalaze alternativne načine za unaprjeđenje poslovanja. Tome se okrenula i farma Spreča nadomak Kalesije, koja je investirala u izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Postrojenje za proizvodnju električne energije od biogasa

Prosto rečeno, navedene sirovine se po posebnim laboratorijskim recepturama ubacuju u jamu za miješanje, te se putem pumpe prebacuju u fermentor i na takav način se stvara biogas, koji se producira prema CHP jedinicama. U procesu njegovog sagorijevanja nastaje električna energija.

Proizvodni proces u potpunosti je siguran za okolinu jer ne dovodi do nastanka emisija CO2 u zrak. Kapacitet postrojenja je 600 kilovata po satu, odnosno sastavljen je od četiri motora jačine 150 kilovata po satu. Predviđeno vrijeme rada fermentora je osam hiljada sati na godišnjem nivou.

Postrojenje u pogonu 24 sata

Električna energija proizvedena u Sprečinom postrojenju trenutno se ne upotrebljava na farmi, već se distribuira elektroenergetskoj mreži. Međutim, u cijelom proizvodnom procesu dolazi i do nastanka toplotne energije koja se može koristiti za vlastite potrebe farme.

Farma je kroz organski otpad u stanju da proizvede više struje za sat vremena nego što prosječno domaćinstvo potroši za mjesec dana. Proizvodnja energije počela je u septembru 2022. godine. Radi na 50% – 60% kapaciteta zbog regulatornih zahtjeva, ali će moći proizvoditi 600 kilovata na sat kada sistem bude u potpunosti operativan, piše Reuters.

Jedna od najvećih farma u BiH

Inače, Farma Spreča je u vlasništvu sarajevske mljekare Milkos i jedna je od najvećih u Bosni i Hercegovini. Posjeduju štalske kapacitete za smještaj više od dvije hiljade životinja, a trenutna popunjenost iznosi okvirno 65 posto.

Zaposleno je blizu 80 radnika, raspoređenih u nekoliko sektora, jer se osim primarne proizvodnje mlijeka bave još i animalnom proizvodnjom, ratarstvom i voćarstvom.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT