BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Godišnje proizvedu i 600 litara soka od aronije i sve prodaju na kućnom pragu

aronija

Posljednjih 10-ak godina mnogi su se i u BiH počeli baviti uzgojem i preradom aronije, ponajprije zbog njenih ljekovitih svojstava, zbog čega to crno bobičasto voće često nazivaju i supervoćem ili vitaminskom bombom. Može se tako reći da se ova egzotična voćka udomaćila i na našem području, posebno u Hercegovini, piše agroklub.ba.

400 sadnica

Mlada porodica Kovačević iz Tomislavgrada među prvima je počela s uzgojem aronije u tomislavgradskom kraju. Na Duvanjskom polju, u selu Letka, na 900 metara nadmorske visine, Kovačevići već sedam godina uzgajaju aroniju na ekološki način.

„Ideja je potekla još s fakulteta, kao zagrebačka studentica doznala sam nešto više o aroniji, njezinu uzgoju i ljekovitosti. Kad sam završila fakultet, vratila sam se u Tomislavgrad i počela. U početku je to bio hobi.“ – kaže za agroklub.ba Iva Kovačević, uzgajivačica aronije iz Letke, objašnjavajući kako je počeo ovaj, sad već porodični biznis.

Trenutno imaju 400 sadnica nasada aronije. Ekološki način uzgoja zahtijeva maksimalan fizički rad, a posla ima tokom cijele godine. „Tijekom jeseni prvo stavljamo stajsko gnojivo jer ne koristimo nikakva umjetna. Nakon toga završetkom zime i u rano proljeće odrađujemo zimsku rezidbu, potom uklanjamo najstarije grane i ono što je polomljeno jer bude toga zaista mnogo od snijega i leda.“ – priča Iva dodajući kako sve aktivnosti odrađuju ručno, kao što je okopavanje, uklanjanje štetnika, zalijevanje, provjeravanje sistema za navodnjavanje, a kasnije i berba.

Posla ima uvijek, a u radovima sudjeluje cijela porodica. Kovačevići od aronije proizvode isključivo matični sok. Godišnje proizvedu između 500 i 600 litara. Zbog velike potražnje, kažu, sve prodaju, praktički na kućnom pragu.

Pristojan život

Proizvodi od aronije imaju sigurnu prodaju jer su mnogi prepoznali njen značaj u prevenciji i liječenju različitih oboljenja, a cijena će uvijek biti veća u odnosu na drugo voće upravo zbog njene ljekovitosti i nutritivne vrijednosti. Za porodicu Kovačević uzgoj aronije nije primarno zanimanje, no kažu kako bi se uz malo veće količine nasada i malo više truda od ove egzotične voćke moglo pristojno živjeti.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT